„Kodėl gi ne? Precedentas jau yra“, – sakė vyriausybės vadovo pavaduotojas, kuruojantis gynybos pramonės klausimus.

Jo buvo paklausta, ar įmanomi nauji kontraktai su Turkija dėl oro erdvės gynybos sistemų tiekimo ir derybos dėl karinės aviacijos tiekimo.

Turkija įsigijo keturias ilgo nuotolio zenitinių raketų sistemų „S-400 Triumf“ baterijas. Kontrakto suma – 2,5 mlrd. dolerių (2,2 mlrd. eurų). Dalis sandorio buvo apiforminta skolon.

Turkija ketina aiškintis galimybes pirkti iš Rusijos karo lėktuvų tuo atveju, jei negaus amerikietiškų naikintuvų F-35, liepos 1 dieną pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi šaltiniais Turkijoje.

„Jeigu Turkija pašalinama iš F-35 programos, ji ieškos alternatyvų, įskaitant rusiškus naikintuvus, kol kurs savo karo lėktuvus ir balistines raketas“, – sakė vienas šaltinių.

Vašingtonas per pastaruosius dvejus metus nekart yra perspėjęs Turkiją, kad ji sulauks sankcijų, jei įsigis rusiškų oro erdvės gynybos sistemų S-400. Tarp galimų sankcijų nurodomas Turkijos pašalinimas iš naikintuvų F-35 kūrimo programos.

Jungtinės Valstijos būgštauja, jog jei NATO narė Turkija integruos S-400 savo gynybos sistemoje, esama rizikos, kad slapti duomenys apie radarų neaptinkamus naujos kartos naikintuvus F-35 gali patekti į Rusijos rankas.

J. Borisovas pridūrė, kad Rusija iki šių metų pabaigos perduos Turkijai visus jos įsigytus S-400 komponentus, o turkų kariškiai bus galutinai apmokyti naudoti šias sistemas.

„Labai tiksliai vykdome kontrakto grafiką, nesužlugdydami nė vienos priemonės. Kontrakto įgyvendinimas, įskaitant turkų specialistų parengimą, žinoma, bus baigtas šiais metais“, – sakė Rusijos vicepremjeras.

Jis pažymėjo, kad spaudimas Turkijai dėl šio kontrakto neturi precedento.

„JAV grasina Turkijai atsisakyti tiekti F-35, kitomis priemonėmis. Šantažuoja, sako, kad S-400 pirkimas pakenks NATO koviniam pasirengimui, nes šios sistemos galės gauti papildomą informaciją apie NATO šalių orlaivių charakteristikas, – kalbėjo J. Borisovas. – Tačiau reikia pasakyti, kad Turkija yra labai nuosekli dėl savo sprendimų.“

Rusija nuo liepos 12-osios pradėjo siųsti Turkijai S-400 komponentus lėktuvais, o vėliau jūra planuojama atplukdyti šaliai skirtas šios sistemos raketas.