„Tai tikrai nuviliantis“ sandoris, sakė jis per svarstymą Senate.

„Turkija buvo sena ir labai įgudusi NATO sąjungininkė, bet jos sprendimas dėl S-400 yra neteisingas ir nuviliantis“, – pridūrė M. Esperas.

M. Esperas sakė, kad laikytųsi pernai priimto sprendimo pašalinti Turkiją iš NATO naujos kartos naikintuvų F-35 programos dėl Ankaros sandorio su Rusija.

Kandidatas į Pentagono vadovus sakė jau pareiškęs Turkijos gynybos ministrui Hulusi Akarui: „Galite turėti S-400 arba F-35. Abiejų turėti negalite.“

Be to, pasak M. Espero, S-400 Turkijoje gali pakenkti orlaiviams F-35 efektyviai vykdyti savo užduotis.

Nors Vašingtonas pastaruosius dvejus metus nekart yra perspėjęs Turkiją, kad sulauks sankcijų, jei įsigis rusišką oro erdvės gynybos sistemą, nuo penktadienio, kai Ankara sulaukė pirmųjų S-400 siuntų, jokio oficialaus pranešimo šiuo klausimu nepaskelbė.

Kol kas neaišku, ar Ankarai bus paskelbtos naujos sankcijos, kurių reikalauja JAV Kongresas.

Tačiau gegužę Pentagonas paskelbė, kad ruošiasi išbraukti Turkiją iš šalių, gaminančių F-35 dalis, sąrašo.

Pirmadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas džiaugėsi pirmosiomis S-400 komponentų siuntomis.

„Pradėjome gauti savo S-400. Kažkas sakė, kad „jie negali jų pirkti“... Dievui leidus, paskutinė (šių sistemų) siunta bus (pristatyta) 2020-ųjų balandį“, – Ankaroje kelių tūkstančių žmonių miniai sakė prezidentas.

Pirmuosius S-400 komponentus Turkija gavo penktadienį – tą dieną į šalį atskrido trys juos gabenantys Rusijos lėktuvai. Savaitgalį šalį pasiekė dar kelios raketų sistemos siuntos.

Raketinės sistemos „S-400 Triumf“ yra skirtos strateginės ir taktinės aviacijos lėktuvams, balistinėms raketoms, hipergarsiniams taikiniams ir kitoms puolimo iš oro priemonėms numušti.

Sistemos gali iki 400 km atstumu numušti aerodinaminius taikinius, o iki 60 km atstumu – balistinius taikinius, skriejančius iki 4,8 km/s greičiu, nuo kelių metrų iki kelių dešimčių kilometrų aukštyje.

Jungtinės Valstijos būgštauja, jog jei NATO narė Turkija integruos S-400 savo gynybos sistemoje, esama rizikos, kad slapti duomenys apie radarų neaptinkamus naujos kartos naikintuvus F-35 gali patekti į Rusijos rankas.