„Neįvykdėte nė vieno (iš savo įsipareigojimų), kodėl norite, kad mes laikytumės savo įsipareigojimų?“ – pareiškė jis, kritikuodamas Europos valstybes, pasirašiusias tą susitarimą.

„Tik pradėjome mažinti savo įsipareigojimus (pagal susitarimą), ir šis procesas tikrai tęsis“, – sakė jis Teherane, o jo kalbos fragmentai buvo transliuojami per valstybinę televiziją.

Žada keršyti už tanklaivio areštą

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola A. Khamenei antradienį pažadėjo, kad jo šalis atkeršys Jungtinei Karalystei dėl iraniečių tanklaivio sulaikymo prie Gibraltaro anksčiau šį mėnesį.

„Pikti britai... įvykdė piratavimo (aktą) ir pagrobė mūsų laivą... Dievui leidus, Islamo respublika nepaliks šių piktų veiksmų be atsako“, – sakė jis Teherane, o jo kalbos fragmentai buvo transliuojami per valstybinę televiziją.

Irano tanklaivį „Grace 1“ liepos 4 dieną prie Gibraltaro krantų sustabdė policininkai ir muitininkai, padedant britų karališkųjų jūrų pėstininkų komandai. Šios Britanijos valdos Pirėnų pusiasalio pietuose pareigūnai teigia, kad tanklaivis gabeno naftą į Siriją, taip pažeisdamas Europos Sąjungos sankcijas.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas savaitgalį pareiškė, kad Gibraltare sulaikytas iraniečių tanklaivis bus paleistas, jei Teheranas garantuos, jog jis neplaukia į Siriją.