Italijos įstatymai draudžia partijoms gauti finansinę paramą iš užsienio. Portalas „BuzzFeed News“ teigia turintis skandalingo susitikimo, kuriame buvo aptariama įmantri schema paslėpti gautą paramą naftos kainų nuolaidomis, garso įrašą. Jei paaiškėtų, kad susitarimas išties buvo M. Salvini ir „Lega“ partijai kiltų labai rimtų teisinių problemų.

M. Salvini po skandalingo straipsnio paviešinimo puolė neigti informaciją ir grasino paduoti „BuzzFeed News“ į teismą. „Mano sąžinė yra švari. Bylinėsiuosi su tais, kas ketina teigti, kad „Lygos“ pinigai gauti iš Rusijos. „Lygos“ finansai yra skaidrūs“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Salvini.

„Tai tiesiog juokinga. Nieko neprašėme duoti nė vieno rublio, dolerio, džino su toniku“, – pridūrė jis.

„BuzzFeed News“ paviešino skandalingo susitikimo transkripciją, ją galima perskaityti čia.

Skandalas, supurtęs Romą

Artimas Italijos vicepremjero padėjėjas rengė slaptas derybas dėl iš naftos gaunamų rusiškų lėšų skyrimo kraštutinei dešiniajai M. Salvini partijai. „BuzzFeed News“ turi šio pokalbio įrašą.

Šeši vyrai praėjusių metų spalio 18-dienos rytą atėjo į verslo susitikimą, kad žymiojo Maskvos viešbučio „Metropol“, išsiskiriančio prabanga ir marmuro kolonomis, šurmulyje aptartų „didžiosios sąjungos“ planus.

Trys rusai ir trys italai praėjusį spalį susirinko viešbučio vestibiulyje po įspūdingomis ištapytomis stiklinėmis lubomis, siekdami padaryti įtaką istorijai. Nominalus jų tikslas buvo susitarimas dėl naftos, o tikrasis tikslas – pakenkti liberalioms demokratijoms ir suformuoti naują, nacionalistinę, su Maskvos siekiais derančią Europą.

„BuzzFeed News“ gavo susitikimo „Metropol“ viešbutyje garso įrašą, kuriame galima išgirsti, kaip artimas galingiausio Europos kraštutinės dešinės lyderio, Italijos vicepremjero M. Salvini, padėjėjas ir dar penki vyriškiai derasi dėl sandorio, kuris slapta nukreiptų dešimtis milijonų dolerių Rusijos naftos pinigų M. Salvini partijai „Lega“, sąlygų.

Įrašas atskleidžia, kaip įspūdingai toli abi pusės buvo pasirengusios nueiti, kad nuslėptų faktą, jog tikrasis šio sandorio naudos gavėjas butų M. Salvini partija, mat tai būtų Italijos rinkimų įstatymo, draudžiančio politinėms partijoms priimti didelės vertės paramą iš užsienio, pažeidimas, nepaisant to, kaip užtikrintai M. Salvini ir kiti Europos kraštutinės dešinės lyderiai viešai demonstruoja savo Kremliui palankias politines simpatijas.

Matteo Salvini

„Mes norime pakeisti Europą“, – sakė ilgametis M. Salvini padėjėjas Gianluca Savoini, kuris per iškilmingą vyriausybės vakarienę, skirtą prieš kelias savaites įvykusiam Rusijos prezidento vizitui į Romą paminėti, buvo šalia Vladimiro Putino. „Europa turi būti taip arti Rusijos, kaip buvo anksčiau, nes mes norime išlaikyti savo suverenitetą“, – tęsė G. Savoini. Jo žodžius palydėjo kavos puodelių dzingsėjimas ir kitų vestibiulyje vykstančių pokalbių šurmulys.

Pats M. Salvini, kurį įraše girdimi rusai entuziastingai apibūdino kaip „europietiškąjį Donaldą Trumpą“, susitikime nedalyvavo, tačiau tuo metu buvo Maskvoje. Susitikimo išvakarėse jis sakė kalbą, kurioje pasmerkė Rusijai taikomas sankcijas, pavadinęs jas „ekonomine, socialine ir kultūrine kvailyste“, o vėliau, kaip pranešama, susitikęs su Rusijos vicepremjeru Dmitrijumi Kozaku ir įtakingu V. Putino partijos „Vieningoji Rusija“ nariu Vladimiru Pliginu.

Nors „BuzzFeed News“ nepavyko nustatyti susitikime „Metropol“ viešbutyje dalyvavusių rusų tapatybės, įraše aiškiai nurodoma, kad aukšto rango valdžios atstovai Maskvoje, įskaitant tuos, su kuriais M. Salvini buvo susitikęs ankstesnį vakarą, žinojo apie derybas. Įraše girdėti, kaip rusų derybininkai užsimena apie „vakarykštį susitikimą“ nenurodydami dalyvių. Jie du kartus pasako turėsiantys perduoti detales „premjero pavaduotojui“ ir aiškina besitikintys sulaukti „žalios šviesos“ iš „pono Pligino“ kitą savaitę.

Partijos „Lega“ lyderis ryžtingai paneigė kada nors iš užsienio valstybės sulaukęs jo partijos finansavimui skirtų pinigų.

Tačiau viešbučio „Metropol“ įrašas suteikia pirmąjį tvirtą slaptų Rusijos pastangų finansuoti nacionalistinius Europos judėjimus įrodymą ir parodo akivaizdų kai kurių kraštutinės dešinės aukštas pareigas užimančių politikų pritarimą šioms pastangoms.

Nors lieka neaišku, ar susitarimas, dėl kurio buvo derėtasi „Metropol“ viešbutyje, kada nors buvo įgyvendintas ir ar „Lega“ susilaukė finansavimo, vien detalių derybų įrašo egzistavimas kelia rimtų klausimų dėl to, ar buvo pažeisti Italijos įstatymai, taip pat dėl Maskvos ir M. Salvini partijos „Lega“ sąsajų ir gegužę vykusių rinkimų į Europos Parlamentą sąžiningumo.

Ant Europos politikos ilgus metus šešėlį meta prielaida, kad Rusijos komerciniai susitarimai su kraštutinės dešinės lyderiais turi paslėptą politinį tikslą.

Prancūzijos partijos „Nacionalinis sambūris“ lyderė Marine Le Pen iš Rusijos bankų, įskaitant ir artimus Kremliui, paėmė 11 milijonų eurų dydžio paskolą. Tai įvyko 2014-aisiais po to, kai ji viešai palaikė V. Putino įvykdytą Kremliaus aneksiją. Tačiau M. Le Pen tvirtino, kad sandoris buvo ne politinis, o komercinis.

Marine Le Pen

Prieš 2016-aisiais Didžiojoje Britanijoje vykusį referendumą didžiausias finansinis „Brexit“ rėmėjas Arronas Banksas aptarinėjo investicinius aukso ir deimantų sandorius, pasiūlytus Londone esančios Rusijos ambasados ir žadėjusius didžiulį pelną. A. Banksas, kurio veiklą šiuo metu tiria Jungtinės Karalystės Nacionalinė nusikaltimų agentūra ir aiškinasi tikrąjį aštuonių milijonų svarų (maždaug 8,9 milijono eurų), kuriuos jis skyrė už pasitraukimą iš ES agitavusiai kampanijai, šaltinį, tvirtina galiausiai atmetęs pasiūlymus ir nuolat neigia bet kokius pažeidimus.

Kraštutinės dešiniosios Austrijos laisvės partijos (FPO) lyderis Heinzas-Christianas Strache gegužę buvo priverstas atsistatydinti po to, kai buvo slapta nufilmuotas susitikimas, kurio metu jis aptarinėjo atsilyginimą tam tikromis viešosiomis sutartimis už rusų paramą rinkiminei kampanijai. Nutekintą vaizdo įrašą paskelbė Vokietijos naujienų portalai „Süddeutsche Zeitung“ ir „Spiegel“, tačiau liko neaišku, kas organizavo slaptą filmavimą.

Susitikimas „Metropol“ viešbutyje pasižymi visais tikrų derybų ženklais. Nors klausimai dėl ankstesnių Rusijos finansinių manevrų su nacionalistų atstovais lieka neatsakyti, įrašas pateikia neabejotiną užtikrintumą dėl Kremliaus santykių su įtakinga Italijos partija „Lega“, taip pat pademonstruoja aiškų modelį, kaip Rusija pasinaudoja verslu, kad užmaskuotų akivaizdžius galios ir pinigų mainus.

G. Savoini Italijos žiniasklaida apibūdina kaip M. Salvini „šerpą Rusijai“, o jo „WhatsApp“ profilio nuotraukoje – vienas kitam rankas spaudžiantys jis ir V. Putinas. Stringančia anglų kalba pradėdamas pasitarimą, G. Savoini buvo atviras dėl už pasiūlyto sandorio slypinčių didelių politinių ambicijų.

Matteo Salvinis

Ultradešiniųjų nacionalistinių judėjimų vedlys

„M. Salvini – pirmasis žmogus, norintis pakeisti visą Europą“, – pareiškė G. Savoini. Pergalė gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose turėjo būti tik pradžia.

Vardindamas tokius nacionalistinius sąjungininkus Europoje kaip M. Le Pen Prancūzijoje ar kraštutinę dešiniąją Vokietijos partiją „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), 55-erių italas, kuris vėliau įraše save apibūdina kaip „sąsają“ tarp Italijos ir Rusijos politinių stovyklų, apibendrino: „Mes iš tiesų norime sudaryti didžią sąjungą su šiomis partijomis, kurios yra prorusiškos“.

Rusų atsakymas buvo teigiamas. Galima girdėti, kaip jie M. Salvini, kuris yra taip pat ir Italijos vidaus reikalų ministras, vadina atgimstančių Europos ultradešiniųjų nacionalistinių judėjimų, besidriekiančių nuo Italijos pietuose iki Švedijos ir Suomijos šiaurėje, vadu.

Į valandą ir 15 minučių trukusias derybas įsiterpė rūkymo pertraukėlės ir espreso kavos gurkšnojimas. Buvo aptariamas didžiosios Rusijos naftos kompanijos įsitraukimas – ji turėjo per metus Italijos naftos kompanijai „Eni“ už maždaug pusantro milijardo dolerių (apie 1,33 milijardo eurų) parduoti mažiausiai tris milijonus metrinių tonų degalų. Pirkimas ir pardavimas turėtų vykti per tarpininkus, o pardavėjai šiems sandoriams turėtų taikyti nuolaidą.

Nuolaida turėjo būti maždaug 65 milijonai dolerių (apie 57,68 milijono eurų). Pasak skaičiavimų, kuriuos „BuzzFeed News“ pateikė šios pramonės šakos analitikai, nuolaida paremta tuometinėmis kuro kainomis. Būtent šie pinigai turėjo per tarpininkus slapta atkeliauti Italijos partijai.

Susitikimo dalyviai buvo tikri, kad sandorio ir nuolaidos mechanizmo esmė buvo parama partijai „Lega“, daugiausia – jos Europos Parlamento rinkimų kampanijai.

„Viskas labai paprasta. Pagal mūsų politikos vyrukų parengtą planą, suteikus keturių procentų nuolaidą, pardavus 250 tūkstančių metrinių tonų ir po 250 tūkstančių metrinių tonų per mėnesį vienerius metus, bus galima paremti kampaniją“, – maždaug 25 susitikimo minutę sakė vienas iš dviejų likusių italų.

Susitikimo metu Italijos įstatymuose buvo spraga: partijos galėjo teisėtai priimti lėšas iš užsienio rėmėjų. Tačiau didžiausia suma, kurią partija galėjo priimti, buvo 100 tūkstančių eurų – tik mažytė dalelė, palyginus su dešimtimis milijonų, kuriuos „Lega“ turėjo gauti įsigaliojus slaptam susitarimui.

Šių metų sausį naujas teisės aktas užvėrė įstatyminę spragą. Nurodoma, kad Italijos partijoms bet kokio finansavimo ar paramos priėmimas iš užsienio vyriausybių ar subjektų yra neteisėtas.

Matteo Salvini, Marine Le Pen

Triumviratas ir atkatas

Įraše galima girdėti, kaip G. Savoini kitiems susitikime dalyvavusiems italams sakė turintis „gerą nuojautą“ dėl sandorio įgyvendinimo.

Jis ir kiti italai rusams nuolat pabrėždavo, kad „pats svarbiausias dalykas yra greitumas, mat rinkimai jau visai ne už kalnų“, ir ragino, kad pirmoji siunta būtų lapkritį.

Taip pat galima girdėti, kaip G. Savoini kitiems italams pažymi, kaip svarbu jų santykius išlaikyti paslaptyje. Jų trijulę pavadindamas triumviratu, jis aiškino, kad jie privalo būti tarsi „vandens nepraleidžianti kamera“ ir „daugiau nei atsargūs“.

Italai buvo atviri, jog jie patys neketina pasipelnyti iš sandorio. Susitarimo tikslas buvo „ne profesinis siekis, o politinis klausimas“, rusams sakė vienas iš vyriškių. „Mes tikimės surengti politinę kampaniją, kuri, drįsčiau sakyti, duotų bendros naudos abiem šalims“, – tęsė jis.

Atsakydamas rusams į klausimą apie papildomus „komisinius“ jiems, kurie vėliau eufemistiškai buvo apibūdinti kaip rusams „sugrįžtanti suma“, G. Savoini leido aiškiai suprasti su tuo sutinkantis. „Tegu jie pasiima netgi keturis šimtus ar kiek jiems reikia. Tai nėra svarbu. Tai garantija, reiškianti, kad jie visad mums tą darys“, – vėliau savo kolegoms italams sakė G. Savoini.

Įrašas paneigia po susitikimo M. Salvini ir G. Savoini paskelbtus pareiškimus. Apie kai kurias derybų „Metropol“ viešbutyje detales vasarį pirmiausia žurnale „L’Espresso“ pranešė du italų žurnalistai Stefano Vergine ir Giovanni Tizianas.

Tuo metu M. Salvini atstovas spaudai atsisakė pateikti atsakymus į klausimus apie susitikimą „Metropol“ viešbutyje, atmesdamas juos kaip „išsigalvojimus“. G. Savoini Kremliaus remiamam naujienų portalui „Sputnik“ sakė nedalyvavęs jokiose derybose. „BuzzFeed News“ tada išsiųstoje žinutėje jis visą istoriją pavadino išgalvota.

Tačiau įraše galima girdėti, kaip G. Savoini sako savo kolegoms esantis „tikra sąsaja“ tarp Italijos ir Rusijos pusių, o kiti italai yra jo partneriai. Jis teigė, kad jam taip sakė „Aleksandras“ – gali būti, kad omenyje turimas Aleksandras Duginas, žinomas Rusijos kraštutinės dešinės ideologas ir politikos analitikas, su kuriuo susitikimo išvakarėse nuotraukoje buvo užfiksuotas G. Savoini.

V. Putinas galėjo pasikliauti ilgamete, nekintančia ir žodžiais išreikšta M. Salvini parama.

„Lega“ lyderis nuolat ragina atšaukti Europos Sąjungos sankcijas Rusijai, Krymo aneksiją jis vadina teisėta netgi po to, kai 2016-aisiais apsilankė okupuotame regione.

M. Salvini taip pat kritikavo NATO ir suderintą ES atsaką 2018-ųjų kovą Solsberyje Rusijos žvalgybos pareigūnų įvykdytam išpuoliui, kurio metu buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga.