„Jos tik skundžiasi, – žurnalistams per renginį „Made in America“ Baltuosiuose rūmuose sakė prezidentas. – Tai yra žmonės, kurie nekenčia mūsų šalies. Manau, jos aistringai jos nekenčia.“

„Jei nesate čia laimingos, galite išvykti, – pridūrė D. Trumpas. – Aš tik sakau, kad jei jos nori išvykti, jos gali išvykti.“

Be kita ko, keturias Kongreso nares jis apkaltino „mylint“ JAV „priešus, tokius kaip „al Qaeda“.

Sekmadienį D. Trumpas tviteryje kreipėsi į „progresyvias demokratų kongresmenes“ ir tikriausiai turėjo omenyje grupę pirmą kartą į Atstovų Rūmus išrinktų jaunų, liberalių moterų.

Tarp jų yra Niujorko atstovė Alexandria Ocasio-Cortez, iš Somalio į Ameriką vaikystėje atvykusi Minesotos atstovė Ilhan Omar, juodaodė Kongreso narė Ayanna Pressley ir palestinietiškų šaknų turinti Mičigano atstovė Rashida Tlaib.

D. Trumpas tikslių pavardžių nepasakė, bet tvirtino, kad jos „atvyko iš šalių, kurių vyriausybės yra visiška katastrofa“.

Jis teigė, kad šios moterys „piktai aiškina Jungtinių Valstijų žmonėms, galingiausiai ir didingiausiai tautai pasaulyje, kaip turi veikti mūsų vyriausybė“.

„Kodėl jos negrįžta ir nepadeda sutvarkyti visiškai žlugusių ir nusikalstamumo apimtų vietų, iš kurių ir atvyko?“ – parašė D. Trumpas.

Šis pasisakymas sukėlė opozicijos politikų pasipiktinimo audrą, jie pavadino prezidentą rasistu ir ksenofobu.

Viceprezidento Mike'o Pence'o administracijos vadovas Marcas Shortas anksčiau pirmadienį sakė, kad šios tviterio žinutės buvo nukreiptos į „labai konkrečius“ Minesotai atstovaujančios Atstovų Rūmų narės Ilhan Omar, kuri yra gimusi Somalyje, pareiškimus.

Pasak M. Shorto, prezidento žinutės nebuvo „visuotinis pareiškimas“.

„Nemanau, kad prezidento ketinimai yra kaip nors rasistiniai“, – sakė viceprezidento administracijos vadovas.

Tačiau M. Shortui kalbant, pasirodė naujų D. Trumpo tviterio žinučių, kuriose minimos „Kongreso narės“, ne vien I. Omar.

„Kada radikalios kairės Kongreso narės atsiprašys mūsų šalies, Izraelio žmonių ir net Prezidento biuro už bjaurią kalbą, kurią naudoja, ir baisus dalykus, kuriuos pasakė. Tiek daug žmonių pyksta ant jų ir (dėl) jų baisių bei bjaurių veiksmų!“ – parašė prezidentas.