ES šiuo metu turi kelias tiesiogines priemones, kuriomis kompensuojamos JAV sankcijos Iranui, smarkiai kenkiančios šalies ekonomikai. JAV grasina blokui nusitaikyti į visas ES kompanijas, kurios bandys prekiauti su Iranu.

Vis dėlto ES užsienio reikalų ministrai pirmadienį tvirtino, kad Irano pastarojo meto veiksmai, įskaitant 2015 metų susitarime numatyto urano sodrinimo limito viršijimą, nebūtinai pasmerkia visą susitarimą.

„Šie nukrypimai ne tokie reikšmingi, kad būtų galima manyti, jog Iranas galutinai sulaužė susitarimą“, – sakė Ispanijos užsienio reikalų ministras Josepas Borrellis, turėdamas galvoje Irano sprendimus viršyti sodrinimo limitus.

Pažymėjęs, kad Iranui reiktų „dar gerų metų“, kol jis potencialiai pasigamintų atominę bombą, britų užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas sakė, kad vis dar yra „nedidelė galimybė“ išsaugoti susitarimą.

Net jei Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija ir likusios ES šalys ištiestų pagalbos ranką Iranui, diplomatinis galvosūkis pirmadienį dar pasunkėjo prancūzų Užsienio reikalų ministerijai pranešus, kad Irane buvo areštuota dvigubą Prancūzijos ir Irano pilietybę turinti mokslininkė.

Pasak ministerijos, Prancūzijos vyriausybė siekia informacijos apie Faribą Adelkhah ir galimybių konsuliniam bendravimui su ja, bet pridūrė, kad „šiandien dar nebuvo patenkinamo atsako į reikalavimus“.

Užsienyje tvarkomos Irano opozicijos interneto svetainės anksčiau pranešė, kad F. Abdelkhah dingo birželio mėnesį.

Nors ES šalys ieško galimybių mažinti įtampą Persijos įlankos regione, jos taip pat kaltino JAV prezidento Donaldo Trumpo administraciją dėl sprendimo pernai pasitraukti iš sutarties, sugrąžinti sankcijas Iranui ir bandyti neleisti Europos šalims prekiauti su Iranu.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas sakė, kad Irano pastarojo meto veiksmai yra tik „bloga reakcija po blogo sprendimo – JAV sprendimo pasitraukti iš susitarimo ir įvesti sankcijas“.

Kinija, dar viena daugiašalį susitarimą su Iranu pasirašiusi šalis, sakė, kad JAV spaudimas yra pagrindinė pastarojo meto įvykių priežastis, ir paragino D. Trumpo administraciją įsikišti ir išspręsti šią diplomatinę klampynę.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas sakė, jog būtų „geriau tam, kas sukėlė problemą, ją išspręsti“.

Su ekonominiais sunkumais susidūręs Iranas paragino kitas susitarimo šalis – Vokietiją, Prancūziją, Britaniją, Kiniją, Rusiją ir Europos Sąjungą – pateikti pakankamai ekonominių paskatų JAV sankcijoms atsverti.

Nors europiečiai vis dar viliasi rasti taikų sprendimą, JAV ragino jas atsukti nugarą Iranui.

JAV ambasadorius ES Gordonas Sondlandas britų transliuotojui BBC sakė, kad „mūsų draugai europiečiai turėtų prisidėti prie JAV ir nedviprasmiškai pasmerkti Irano veiksmus dėl jų piktybinės veiklos, ne tik Hormūzo sąsiauryje, bet ir visame pasaulyje“.

Tačiau ES užsienio reikalų ministrai visų pirma nori, kad Iranas vėl imtų gerbti susitarimo sąlygas. Per savo eilinį mėnesio susitikimą jie stengėsi užsitikrinti didesnę paramą bloko siūlomai barterinio tipo sistemai prekiauti su Teheranu ir apeiti galimas JAV sankcijas. 10 valstybių jau palaiko šią idėją, o J. Borrellis sakė, kad Ispanija yra tarp jų.

Teheranas sekmadienį sakė, kad yra pasirengęs derėtis su JAV, jei Vašingtonas panaikins ekonomines sankcijas.

Prezidento Hassano Rouhani oficialiojoje interneto svetainėje cituojami tokie jo žodžiai: „Tą akimirką, kai nutrauksite sankcijas ir bauginimą, mes būsime pasirengę derėtis.“

Diena anksčiau Britanijos diplomatijos vadovas sakė, jog JK paleistų sulaikytą Irano tanklaivį, jei Teheranas garantuos, kad laivas nepažeis ES sankcijų dėl naftos gabenimo į Siriją.