Pasak ministerijos, moteriai neleidžiama susisiekti su ambasada.

Kaip pranešama, akademikė sulaikyta dėl įtarimų šnipinėjimu.

Antropologė F. Adelkhah dirba elitiniame Paryžiaus politinių studijų institute („Sciences Po“).

„Prancūzų pareigūnai neseniai buvo informuoti apie apie Faribos Adelkhah areštą“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, kuriame taip pat pažymima, kad moteris turi dvigubą pilietybę.

„Prancūzija kreipiasi į Irano valdžią su raginimu visiškai išaiškinti ponios Adelkhah situaciją ir kartoja visus reikalavimus, ypač susijusius su skubiu galimybės susisiekti su ambasada suteikimu“, – žiniasklaida cituoja URM pranešimą.

„Iki šiol negauta jokio patenkinamo atsakymo“, – priduriama ministerijos pranešime.

Irano vyriausybės atstovas Ali Rabiei sakė negalintis patvirtinti kaltinimų.

Anksčiau šalyje jau buvo sulaikyti keli Irano piliečiai, turintys ir kitos Vakarų valstybės pasą.

2016 metais buvo sulaikyta dvigubą Didžiosios Britanijos ir Irano pilietybę turinti Nazanin Zaghari-Ratcliffe (Nazanin Zagari-Ratklif), kuri dirbo finansinių duomenų ir naujienų agentūros „Thomson Reuters“ labdaros padalinyje. Ji kaltinama tuo, kad esą planavo „minkštą perversmą“, bet šiuos kaltinimus ji neigia.

Irano ir JAV pilietybę turintys Siamakas Namazi ir jo tėvas Baqueras atlieka 10 metų įkalinimo bausmes už šnipinėjimą. Ši byla įsiutino Vašingtoną.

Jungtinės Valstijos taip pat nerimauja dėl kinų kilmės amerikiečio Xiyue Wango, Prinstono universiteto mokslininko, nuteisto Irane kalėti 10 metų, ir 46-erių JAV piliečio Michaelo White'o, šiemet taip pat nuteisto kalėti 10 metų.

2009-aisiais Irane buvo suimta ir šnipinėjimu kaltinta jauna prancūzų dėstytoja Clotilde Reiss (Klotilda Reis). Namo ji buvo paleista po 10 mėnesių, o jos byla tuo metu sulaukė daug dėmesio.

Beveik tuo pačiu metu Prancūzijos teismas lygtinai atleido nuo laisvės atėmimo bausmės kalėti iki gyvos galvos nuteistą Irano agentą Ali Vakili Radą.

A. Vakili Radas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už nušalintojo Irano šacho paskutinio ministro pirmininko Shapouro Bakhtiaro nužudymą jo namuose netoli Paryžiaus 1991 metais.

Tada spėliota, kad Paryžius tarėsi su Teheranu dėl galimo apsikeitimo kaliniais, tačiau Prancūzijos pareigūnai tai neigė.

F. Adelkhah sulaikymas gali padidinti įtampą tarp Paryžiaus ir Teherano tebesitęsiant krizei dėl Irano branduolinės programos.

Prancūzija ir jos sąjungininkės Europos Sąjungoje stengiasi išsaugoti 2015 metais pasirašytą vadinamąjį Bendrąjį išsamių veiksmų planą (JCPOA) po to, kai JAV vienašališkai iš jo pasitraukė.