JAV Geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad 7,3 balo drebėjimo epicentras buvo už 166 km į pietryčius nuo Šiaurės Molukų provincijos sostinės Ternatės, o jo židinys buvo vos 10 km gylyje. Seklūs žemės drebėjimai gali padaryti daugiau žalos, palyginus su to paties stiprumo giluminiais smūgiais, bet jų poveikis paprastai pasireiškia mažesnėje teritorijoje.

Molukų salose daug žmonių nakvojo lauke, regioną purtant tolesniems pakartotiniams smūgiams.

Nacionalinės atsako į stichines nelaimes koordinavimo agentūros atstovas Agusas Wibowo sakė, kad dvi moterys žuvo sugriuvus jų namams, o dar per 2 000 žmonių turėjo persikelti į laikinas prieglaudas.

Po pirminio drebėjimo buvo mažiausiai 65 silpnesni pakartotiniai smūgiai.

Agentūra, tebevertinanti žalos mastą, nurodė, kad viename iš kaimų – Saketoje – buvo apgadinti du tiltai ir apie 58 namai.

Pasak tarnybų, drebėjimas cunamių grėsmės nesukėlė, bet daug žmonių dėl visa pikta pasitraukė į aukštesnes vietas.

Viename televizijos parodytame įraše matyti iš prekybos centro Ternatėje bėgantys šaukiantys žmonės.

Smarkiausiai paveiktos vietovės – Sofifi ir Labuha – iš Ternatės gali būti pasiekiamos tik lėktuvu arba per 10 valandų kelionę laivu, sakė A. Wibowo.

Indonezijos žemės drebėjimų ir cunamių centro vadovas Rahmatas Triyono sakė, kad pirminis ir kai kurie pakartotiniai smūgiai taip pat buvo juntami kai kuriose Šiaurės Sulavesio provincijos vietose, bet pranešimų apie žalą ar nukentėjusius žmones iš šio regiono kol kas negauta.

Vietos gelbėjimo tarnybos pareigūnas Ikhsanas Suburas sakė, kad Pietų Halmaheros rajone, kur buvo drebėjimo epicentras, požeminiai smūgiai apgadino policijos bendrabutį ir namų kaimuose.

Atsako į stichines nelaimes koordinavimo agentūra paskelbė nuotraukų, kuriose matyti žemėje atsivėrę plyšiai ir apgadintas namas, priklausantis vieno Pietų Halmaheros kaimo policijos viršininkui.

Šiaurės Molukų provincija, turinti apie milijoną gyventojų, yra vienas rečiausiai apgyventų Indonezijos rajonų.

Daugiau kaip 260 mln. gyventojų turinčią Indonezija, patenkančią į Ramiojo vandenyno „ugnies žiedą“, dažnai ištinka žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai. 2004 metais Indijos vandenyno dugne įvykęs galingas žemės drebėjimas ir jo sukeltas cunamis nusinešė iš viso apie 230 tūkst. žmonių gyvybių keliolikoje šalių, daugiausiai – Indonezijoje.

Praeitą savaitę jūros dugne įvykęs 6,9 balo drebėjimas sukėlė paniką šalies rytiniame regione, kai buvo paskelbtas cunamių pavojus.