Londono policijos kovos su terorizmu padalinys atlieka tyrimą dėl JK ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose privačių pranešimų nutekinimo kaip galimo Oficialių paslapčių įstatymo pažeidimo.

Paskelbus apie policijos tyrimą, policijos kovos su terorizmu padalinio vadovas Neilas Basu (Nilas Basu) įspėjo apie gresiančią baudžiamąją atsakomybę dėl bet kokio tolesnio nutekintų dokumentų paskelbimo.

Jis taip pat primygtinai paragino tuos, kurie nutekino dokumentus, „kuo greičiau prisipažinti, pasiaiškinti ir prisiimti atsakomybę už pasekmes“.

Nutekėjus dokumentams, buvo priverstas atsistatydinti Didžiosios Britanijos ambasadorius Vašingtone Kimas Darrochas, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, jog jo administracija nebegali dirbti su K. Darrochu.

Amerikos lyderis įtūžo, kai buvo nutekinta Jungtinės Karalystės ambasados konfidenciali korespondencija su Londonu ir į viešumą iškilo britų diplomato kritika D. Trumpo administracijai.

Didžiosios Britanijos pareigūnai teigia manantys, jog dokumentų nutekinimas įvyko dėl įsilaužimo į kompiuterių sistemą ir jog išpuolį galimai įvykdė ne pašalinis asmuo.

Oficialių paslapčių įstatymas draudžia valstybės tarnautojams atskleisti įslaptintą informaciją, kai tai gali lemti žalą. Įstatymas yra skirtas valstybės tarnautojams ir kitiems vyriausybės pareigūnams, turintiems prieigą prie slaptos informacijos, tačiau netaikomas skirtas žurnalistams.

Užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, kuris varžosi su Borisu Johnsonu dėl ministro pirmininko posto, šeštadienį parašė tviteryje, kad už nutekinimą atsakingas asmuo turi būti surastas ir patrauktas atsakomybėn, tačiau jo nuomonė išsiskyrė nuo policijos nuomonės dėl to, ar nutenkintų dokumentų spausdinimas gali būti laikomas nusikaltimu.

„Aš visiškai ginu žiniasklaidos teisę skelbti nutenkintus dokumentus, jei ji gauna tokius dokumentus ir juos vertina kaip svarius visuomenės interesams – tai yra jų darbas“, – pridūrė jis.

Bendruomenių Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Tomas Tugendhatas pareiškė nemanantis, jog nutekėjusios medžiagos skelbimas yra nusikaltimas pagal Jungtinės Karalystės teisę.

Jis pažymėjo, kad spaudos laisvė yra „būtina“.

Laikraštis „The Mail on Sunday“, kuris pirmasis gavo nutekintus dokumentus, nepatyrė jokių teisinių pasekmių dėl sprendimo paskelbti šiuos dokumentus.

Užsienio reikalų ministerija sukritikavo nutekinimą, tačiau nepaneigė dokumentų, kuriuose D. Trumpo administracijai apibūdinta kaip chaotiška ir neveiksminga, autentiškumo.