Buvęs Londono meras Borisas Johnsonas, kaip manoma, turįs daugiau galimybių pakeisti besitraukiančią premjerę Theresą May nei jo varžovas Jeremis Huntas, prognozuoja, kad Europos Sąjunga derėsis dėl šio klausimo derybų dėl laisvosios prekybos po „Brexit“ metu.

„Pasieksime susitarimą iki spalio 31 dienos“, – pareiškė B. Johnsonas per visuomeniniam transliuotojui BBC duotą itin lauktą interviu, paminėdamas vėliausią terminą, iki kurio Jungtinė Karalystė privalo palikti bloką.

„Jie [ES] turi sutikti dėl... apsidraudžiamosios priemonės dėl Airijos ir turi iš esmės ją panaikinti, pašalinti, ištrinti“, – pridūrė jis.

B. Johnsonas pareiškė, kad naujo susitarimo siekis „akivaizdžiai atitinka abiejų pusių interesus“ ir pažymėjo, jog „ES turi labai didelį grynąjį prekybos su mumis balansą“.

„Jie norės, kad šie prekių srautai nenutrūktų“, – pridūrė B. Johnsonas.

Vis dėlto Europos lyderiai primygtinai reikalauja, kad sąlyga dėl apsidraudžiamosios priemonės išliktų bet kurioje susitarimo dėl išstojimo versijoje.

Minėta priemonė išlaikytų atvirą sieną tarp britų valdomos Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos Respublikos, kad ir kokie būtų derybų dėl būsimų Londono ir Briuselio santykių rezultatai.

Visgi stipri Konservatorių partijai priklausančių parlamentarų opozicija skyrybų susitarimui, dėl kurio susitarė Th. May ir Europos lyderiai, jau ne kartą užkirto kelią jo ratifikavimui, o pati premjerė buvo priversta pasitraukti.

Šį mėnesį toriai renka naują partijos lyderį, taip pat tapsiantį ministru pirmininku. Naujasis partijos vadovas bus paskelbtas liepos 23 dieną.

B. Johnsono varžovas užsienio reikalų ministras J. Huntas per savo pusvalandį trukusį interviu BBC pakartojo sulaukęs Europos lyderių patikinimo, jog jie yra pasirengę atsisakyti apsidraudžiamosios priemonės, kad pasiektų naują susitarimą, nors Berlynas anksčiau šiuos teiginius neigė.

„Kanclerė Angela Merkel man pasakė, kad jei naujasis JK ministras pirmininkas pristatys kitokį planą dėl Šiaurės Airijos sienos, jie, žinoma, apsvarstys pasiūlymą“, – pareiškė J. Huntas.

Visgi J. Huntas atsisakė tvirtai pažadėti, kad šalis išstos iš bloko iki šių metų pabaigos. Jis tik pareiškė, jog „tikisi“, kad šalis išstos iš Europos Sąjungos iki to laiko.

„Ministras pirmininkas turėtų duoti tik tokius pažadus, kuriuos jis žino galėsiąs įvykdyti“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu netrukus atsistatydinsianti premjerė Th. May savo interviu pripažino, kad ji nepakankamai įvertino „tvirtą Parlamento poziciją“ dėl „Brexit“.

Th. May pareiškė BBC, kad po trijų metų paliks Dauningo gatvę jausdama ir pasididžiavimą, ir nusivylimą.

„Visada dariau tai, kas, mano manymu, atitiko nacionalinius interesus“, – pažymėjo Th. May.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)