Per kelis dešimtmečius trunkantį Afganistano konfliktą gydytojai ir ligoninės atakų taikiniais tampa dažnai, bet 2019 metais humanitarinės pagalbos darbuotojų žuvo gerokai daugiau nei per tą patį laikotarpį prieš metus.

JAV įsikūrusiai nevyriausybinei organizacijai keletas liudininkų pasakojo, kad Afganistano specialiųjų operacijų pajėgos naktį iš liepos 8 į 9-ąją įsiveržė į vienintelę kliniką, veikusią į vakarus nuo Kabulo esančioje Vardako provincijoje.

„Jie nužudė vieną ligonį slaugiusį šeimos narį, suėmė ir surišo darbuotojus bei ligonius lankiusius šeimos narius“, – sakoma HRW pranešime.

Dar trys žmonės – vienas laboratorijos darbuotojas, apsaugininkas ir dar vienas ligonį slaugęs asmuo – vėliau buvo rasti nušauti. HRW nurodė, kad jiems buvo įvykdyta „egzekucija“.

„Medicinos įstaigų puolimas prieštarauja patiems karo teisės pagrindams ir tęsis, jeigu kaltininkai liks nenubausti“, – sakė HRW Azijos skyriaus direktoriaus pavaduotoja Patricia Grossman.

„Afganistano vyriausybės pareiga – teisti vadus, davusius įsakymą žudyti, ir karius, kurie paspaudė gaiduką“, – kalbėjo ji.

Kol kas nei Afganistano gynybos ministerija, nei JAV pajėgos Afganistane komentarų šiuo klausimu nepateikė. Lieka neaišku, ar JAV pajėgos rėmė afganų karius per naktinį reidą.

Pasak HRW, sąmoningi išpuoliai prieš medicinos įstaigas ir civilių gyventojų arba nebeveiksnių kovotojų žudymas yra karo nusikaltimai.

2016 metais buvo užpulta nevyriausybinės organizacijos Švedijos Afganistano komiteto vadovaujama klinika. Įtariama, kad šioje operacijoje dalyvavo tarptautinių ir Afganistano pajėgų kariai. Per ją žuvo trys žmonės.

Trečiadienį JT humanitarinės pagalbos šioje šalyje vadovo pavaduotojas Toby Lanzeris sakė, kad 2019 metai pareikalavo daug sveikatos apsaugos ir humanitarinės pagalbos darbuotojų aukų. Per šiuos metus jau žuvo, buvo sužeisti arba pagrobti 77 humanitarinės pagalbos darbuotojai, tuo metu per visus 2018 metus jų buvo 76.

Reidas prieš kliniką buvo įvykdytas praėjus kelioms valandoms po to, kai Afganistano vyriausybės atstovai susitiko su Talibano pareigūnais per istorinį susitikimą Dohoje, kur abi šalys pažadėjo „iki nulio“ sumažinti civilių aukų skaičių.