„Buvo aptarti [padėties] sureguliavimo pietryčių Ukrainoje ir bendro darbo dėl abiejų [konflikto] šalių laikomų asmenų sugrąžinimo klausimai“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo, per V. Putino ir gegužę kadenciją pradėjusio V. Zelenskio pokalbį buvo „pasiektas susitarimas tęsti šį darbą ekspertų lygiu“.

„Taip pat buvo aptartos galimybės tęsti kontaktus Normandijos formatu“, – pridūrė D. Peskovas, turėdamas omenyje derybas dėl konflikto Rytų Ukrainoje, kuriose dalyvauja Ukraina, Rusija, Vokietija ir Prancūzija.

Pasak Kremliaus, šis pokalbis įvyko Ukrainos iniciatyva.

Prieš du mėnesius inauguruotas V. Zelenskis svarbiausia savo prezidentavimo užduotimi laiko konflikto Rytų Ukrainoje užbaigimą. Jungtinių Tautų (JT) skaičiavimais, per konfliktą nuo 2014 metų žuvo apie 13 000 žmonių.

Be kita ko, anksčiau šią savaitę V. Zelenskis pasiūlė V. Putinui surengti taikos derybas, skirtas pasikalbėti konflikto Rytų Ukrainoje ir Rusijos įvykdytos Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos klausimais.

Prezidentas V. Zelenskis pasiūlė susitikimą Minske ir pridūrė, kad norėtų, jog derybose taip pat dalyvautų JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

„Padiskutuokime, kam priklauso Krymas ir ko nėra Donbase“, - kreipdamasis į V. Putiną sakė V. Zelenskis.

„Reikia pasikalbėti? Reikia. Tad aptarkime, kieno yra Krymas ir ko ten nėra Donbase. Kompaniją pokalbiui siūlau štai tokią: aš, jūs, Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas, Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Vieta? Manau, Aleksandras Grigorijevičius Lukašenka su džiaugsmu priims mus Minske“, – savo „Facebook“ paskyroje kreipdamasis į V. Putiną sakė V. Zelenskis.

V. Zelenskis pabrėžė, kad Ukraina neatsisako jokių diplomatinių formatų situacijai Rytų Ukrainoje sureguliuoti.

V. Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija yra pasiruošusi bet kokio formato deryboms su Ukraina, tačiau prezidentų susitikimui turi būti kruopščiai pasiruošta, o Ukrainoje prieš susitikimą turi būti suformuota nauja vyriausybė.

„Niekada neatsisakėme dalyvauti nei viename iš siūlomų derybų formatų, įskaitant ir Normandijos formato išplėtimą. Vis dėlto, pirmiausia, šiam formatui ir aukščiausio lygio susitikimui turi būti gerai pasirengta, tai akivaizdu. Visų antra, daugiau ar mažiau kalbėtis bus galima po to, kai įvyks Ukrainos parlamento rinkimai ir bus suformuota nauja Vyriausybė. Visų trečia, nežinau, kaip sureaguos kiti siūlomo formato dalyviai“, – žurnalistams sakė V. Putinas.

Rusijos prezidentas taip pat priminė, kad Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May artimiausiu metu paliks postą.

„Kodėl ji pakviesta į šį susitikimą? Ji sutinka, ar ne? Neaišku. Kaip į tai reaguoja amerikiečių administracija? Mes nežinome. Kaip reaguoja Vokietija, Prancūzija? Visus šiuos klausimus dar reikia išspręsti“, – kalbėjo V. Putinas.

„Mes niekada neatsisakome palaikyti ryšius, jei tik jie atneša naudos. Ir šis (pasiūlymas) taip pat gali būti įdomus“, – pabrėžė Rusijos prezidentas.