Nepaisant anksčiau šiemet paskelbtų paliaubų, režimo ir jį palaikančios Rusijos orlaiviai nuo balandžio pradžios intensyviai bombarduoja apie 3 mln. gyventojų turintį Idlibo regioną, kurį kontroliuoja buvusi teroristų tinklo „al Qaeda“ atšaka „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS).

Be to, įnirtingos kautynės įsiplieskė regiono apylinkėse, taip pat Chamos provincijos šiaurinėje dalyje.

Vėlai trečiadienį HTS ir ją palaikantys sukilėliai užėmė Chamamejato kaimą ir vieną aukštumą, kilus susirėmimas, per kuriuos žuvo 41 vyriausybei ištikimas karys ir 30 sukilėlių kovotojų, informavo nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

„Kautynės tęsiasi, o režimo lėktuvai ir artilerija bombarduoja rajoną“, – ketvirtadienį ryte sakė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios NVO vadovas Rami Abdel Rahmanas.

HTS atstovas Abu Khaled al Shami savo ruožtu patvirtino, kad džihadistai ir sukilėliai per naktinę ataką atkovojo „smarkiai įtvirtintą“ aukštumą iš Sirijos prezidentui Basharui al Assadui ištikimų kovotojų.

Tuo metu sukilėlių grupuotės Nacionalinis išvadavimo frontas atstovas Naji Mustafa pareiškė: „Ši aukštuma yra strategiškai svarbi, nes iš jos apžvelgiami... tiekimo maršrutai priešo pajėgų link“.

Per Rusijos antskrydžius Latmanos miestelyje žuvo vienas civilis, o per sukilėlių artilerijos salvę vyriausybės kontroliuojamame Karnazo rajone gyvybės neteko viena moteris, pranešė SOHR.

Idlibo regionas turėtų būti apsaugotas nuo plataus masto Damaskui ištikimų pajėgų puolimo pagal rugsėjį Rusijos ir sukilėlius remiančios Turkijos pasirašytą sutartį dėl buferinės zonos kūrimo. Tačiau šis susitarimas taip ir nebuvo visiškai įgyvendintas, o HTS sausį perėmė regiono administracinę kontrolę.

SOHR duomenimis, Sirijos šiaurės vakaruose nuo balandžio pabaigos per Damasko ir Rusijos rengiamus antskrydžius žuvo jau daugiau kaip 560 civilių.

Per tą patį laikotarpį nuo sukilėlių ugnies kaimyninėse vyriausybės kontroliuojamose teritorijose žuvo per 40 civilių gyventojų, nurodo organizacija.

Pasak Jungtinių Tautų, dėl šio smurto protrūkio namus teko palikti 330 tūkst. žmonių, taip pat buvo sutrikdyta 25 medicinos įstaigų veikla.

Sirijos karas iš viso pareikalavo daugiau nei 370 tūkst. žmonių gyvybių ir pavertė pabėgėliais dar milijonus. Konfliktas prasidėjo 2011 metais, kai valdžia pamėgino žiauriai numalšinti protestus prieš B. al Assado valdymą.