A. Merkel, kuriai kitą savaitę sueis 65-eri, drebėjo ir kandžiojo lūpą, stovėdama šalia Suomijos ministro pirmininko Antti Rinne trečiadienį Berlyne įvykusios ceremonijos metu. Netrukus po ceremonijos surengtoje spaudos konferencijoje rami ir santūri A. Merkel pareiškė, kad jai viskas gerai ir kad ji vis dar analizuoja pirmąjį drebulio priepuolį, ištikusį birželio 18 d.

„Jau sakiau, kad turiu išsiaiškinti, kas nutiko, ir bandau tai padaryti. Drebulio priepuoliai prasidėjo staiga, manau, jog vieną dieną jie taip pat staiga ir liausis, – sakė ji, turėdama omeny pirmąjį drebulio priepuolį, ištikusį praėjusį mėnesį karštą dieną surengtos ceremonijos metu. – Nepaisant šių incidentų, esu tvirtai įsitikinusi, kad galiu vadovauti šaliai.“

Tačiau A. Merkel pasiaiškinimas vėl susilaukė skeptiškų komentarų, taip pat atsirado rimtesnių raginimų atskleisti daugiau informacijos apie moters sveikatą.

„Ar kanclerė neturėtų mums pasakyti, kokia iš tikrųjų yra jos sveikatos būklė?“ – tokia antraštė puikavosi didžiausio šalies laikraščio „Bild“ interneto svetainės pradžios tinklalapyje. Vokietijos spaudoje pasirodė įvairiausių spėlionių apie galimas A. Merkel negalavimo priežastis: nuo žemo cukraus kiekio kraujyje ir ankstyvos diabeto stadijos iki neurologinių problemų, kurias sukėlė stresas ir nervinis išsekimas.

„Nebegalima teisintis tokiais pačiais žodžiais, – sakė Berlyno laisvojo universiteto politikos mokslininkas Oskaras Niedermayeris, turėdamas omenyje oficialią poziciją dėl vadovės sveikatos. – Trečią kartą ištarus „Man viskas gerai“, daugiau toks paaiškinimas netinka.“

Abejonių dėl A. Merkel savijautos atsiranda lėtėjant Vokietijos ekonomikai ir prastėjant valdančiosios koalicijos narių tarpusavio santykiams. Praėjusiais metais kanclerė atsistatydino iš Krikščionių demokratų partijos vadovės posto ir ketina pasitraukti iš politikos pasibaigus kadencijai 2021 m. Du pagrindiniai koalicijos partneriai, įskaitant Socialdemokratų partiją, prastai pasirodė gegužės mėnesį įvykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą ir padidino koalicijos patiriamą spaudimą.

Nepaisydama dviejų drebulio priepuolių, A. Merkel dalyvavo G20 susitikime Japonijoje bei iki išnaktų trukusiose derybose Briuselyje dėl svarbiausių Europos Sąjungos postų. „Jaučiuosi labai gerai, nėra reikalo nerimauti“, – trečiadienį sakė ji.

O jei A. Merkel nebegalės eiti savo pareigų?

Remiantis Vokietijos konstitucija, vicekancleris ir finansų ministras Olafas Scholzas, priklausantis Socialdemokratų partijai, kuriam laikui perimtų vadovavimą šaliai. Jei paaiškėtų, kad A. Merkel visai nebegali eiti savo pareigų, prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris pasitartų su koalicijos lyderiais ir pasiūlytų kandidatą, kuris turėtų laimėti surinkęs absoliučią daugumą Bundestago narių balsų.

Jei kandidatas negaus reikiamo balsų skaičiaus, balsavimas bus pakartotinai surengtas po dviejų savaičių, siūlant tą patį arba kitą kandidatą.

Jeigu ir antruoju bandymu nepavyktų išrinkti naujo kanclerio, įvyktų trečias balsavimas, tačiau tokiu atveju užtektų paprastosios daugumos balsų.

A. Merkel dreba ne pirmą kartą. Birželio 18 d. ji akivaizdžiai drebėjo per ceremoniją su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Tuomet ji sakė, kad drebulį sukėlė dehidratacija. Ateinančiomis dienomis jos sveikata atrodė puiki. Moteris net juokavo apie incidentą.

Antrasis priepuolis ištiko vėliau nei po savaitės, lyderei būnant patalpose. A. Merkel teigė, jog tai savotiškas psichologinis efektas, susijęs su ankstesniuoju incidentu.

Kanclerės postą ji užima 14 metų.