„Jei priešas būtų atlikęs bent mažiausią vertinimą, šio veiksmo jis nebūtų padaręs“, – pareiškė Revoliucinės gvardijos karinių jūrų pajėgų vado pavaduotojas kontradmirolas Ali Fadavi, kalbėdamas apie tanklaivio sulaikymą praėjusią savaitę prie Gibraltaro.

330 m tanklaivį „Grace 1“, galintį gabenti 2 mln. barelių naftos, liepos 4-ąją sulaikė Gibraltaro – Britanijos valdos Pirėnų pusiasalio pietuose – pareigūnai padedami britų karališkųjų jūrų pėstininkų komandos, gavę atitinkamą Jungtinių Valstijų prašymą.

Iranas laivo sulaikymą pavadino „neteisėtu perėmimu“, bet pareigūnai sakė įtariantys, kad tanklaivis gabeno neperdirbtą naftą į Siriją, taip pažeisdamas Europos Sąjungos sankcijas.

A. Fadavi savo ruožtu pareiškė, kad tai buvo „kvailystė... bruožas, kurio Amerikos prezidentas turi pakankamai, ir šiek tiek – britai“.

Gvardija ketvirtadienį taip pat paneigė, kad savo ruožtu Hormūzo sąsiauryje stabdė britų tanklaivį.

„Per pastarąsias 24 valandas nebuvo jokios konfrontacijos su jokiais užsienio laivais, įskaitant britų laivus“, – sakoma pareiškime, paskelbtame Gvardijos naujienų svetainėje „Sepahnews“.

Britanijos vyriausybė ketvirtadienį sakė, kad trys iraniečių laivai pabandė „trukdyti plaukti“ britų tanklaiviui Persijos įlankos vandenyse, todėl turėjo įsikišti JK karo laivas „HMS Montrose“.

Irano revoliucinės gvardijos pareiškime sakoma, kad jei jai būtų įsakyta konfiskuoti užsienio laivų, ji tai padarytų „nedelsdama, ryžtingai ir greitai“.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pranešimus, kad Revoliucinė gvardija bandė trukdyti britų tanklaiviui, pavadino „bevertėmis pretenzijomis kelti įtampą“ regione, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

Kalbėdamas apie iraniečių tanklaivio sustabdymą prie Gibraltaro A. Fadavi sakė, kad laivas buvo „išnuomotas kroviniui pervežti“.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį perspėjo Britaniją dėl „kvailo akto pasekmių“.

„Atkreipiu britų dėmesį, kad jūs inicijavote nesaugumą (jūrose) ir jūs vėliau suvoksite to pasekmes“, – sakė H. Rouhani, kurio komentarus vyriausybei transliavo valstybinė televizija.

Pirmadienį Irano gynybos ministras pažadėjo reaguoti į Britanijos žingsnį, kurį pavadino jūrų piratavimo atveju.

Ministras, brigados generolas Amiras Hatami pareiškė: „Mes to netoleruosime.“

Pastarosiomis savaitėmis smarkiai padidėjo įtampa tarp Vašingtono ir Teherano. JAV kaltina Iraną dėl išpuolių prieš tanklaivius regione, be to, Teheranas numušė amerikiečių droną.