Pasak Nyderlandų žiniasklaidos pranešimų, du povandeniniai laivai, paskendę prie Malaizijos krantų 1941-aisiais, paslaptingai pradingo praėjusią savaitę, palikdami tik šiek tiek nuolaužų ir vaiduokliškus kontūrus smėlyje.

Sudužusiuose Nyderlandų povandeniniuose laivuose, pavadintuose HNLMS O 16 ir HNLMS K XVII, buvo 79 įgulos narių palaikai, kurie dabar taip pat dingo.

Kaip sudužęs laivas gali paprasčiausiai pradingti? Pasak Nyderlandų valdžios pareigūnų, povandeninius laivus veikiausiai pavogė metalo laužo medžiotojai, šiame regione pratę vogti sudužusius laivus.

Kaip nustatyta 2017-ųjų „The Guardian“ pranešime, metalo laužo vagys iš dalies ar visiškai išnarstė mažiausiai 40 Antrojo pasaulinio karo laivų. Tokiu būdu buvo išniekinta maždaug 4500 įgulos narių, nuskendusių drauge su savo laivais, palaikų.

Norint pavogti sudužusį laivą, paprastai reikia pasitelkti sprogmenis ir laivą susprogdinti, tuomet daug dienų ar net savaičių praleisti kranu traukiant vertingus metalus į paviršių.

Už tokį vargą metalo laužo vagys gali sulaukti atpildo – milijonų eurų verto plieno iš pavogto laivo, taip pat kito grobio, pavyzdžiui, varinių kabelių ir fosforinės bronzos sraigtų, rašoma „The Guardian“ straipsnyje.

Sudužę karo laikų laivai yra saugomi remiantis tarptautinėmis sutartimis – jie yra nepažymėti žuvusių karių kapai.

Visgi ši apsauga nesulaiko metalo laužo vagių nuo Pietryčių Azijos vandenyse gulinčių sudužusių amerikiečių, britų, olandų, australų ir japonų laivų niokojimo.

2018-ųjų kovą Malaizijos atstovai ir Nyderlandų užsienio reikalų ministras pasirašė susitarimą dėl geresnės olandų karo laikų nuolaužų apsaugos.

Dalis Malaizijos kadaise buvo olandų kolonija. Susitarimas pasirašytas po virtinės itin rimtų laivų išniekinimų. 2016-aisiais trys sudužę olandų karo laivai dingo iš Javos jūros dugno prie Indonezijos krantų. Kaip pranešė „The Guardian“, juose buvo 2200 žmonių palaikai.