Pasak Klauso Iohanniso, „itin didelį nerimą kelia“ tai, kad Rumunija vis dar yra Europos institucijų dėmesio centre.

Europos Tarybos korupcijos stebėjimo padalinio GRECO antradienį paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad Rumunija padarė „labai mažai pažangos“ bandydama užkirsti kelią aukšto rango pareigūnų korupcijai.

Ataskaitoje pažymima, kad šalis visiškai laikosi tik keturių iš 13 rekomendacijų dėl kovos su įstatymų leidėjų, teisėjų ir prokurorų korupcija, ir iš dalies laikosi dar trijų.

K. Iohannisas, buvęs Nacionalinės liberalų partijos lyderis, sakė, kad premjerės Vioricos Dancila Socialdemokratų partijos vadovaujamai valdančiajai koalicijai „vėl buvo parodyta raudona kortelė“ už „žalą, kurią padarė ši vyriausybė keisdama teisingumo ir baudžiamuosius įstatymus“.

„Rumunijos valdžios veiksmai prieštarauja Europos institucijos rekomendacijoms“, – sakė K. Iohannisas.

Rumunija sulaukė tarptautinės kritikos dėl teisės pakeitimų, kurie, kaip teigiama, pakerta kovą su korupcija. Europos Sąjunga yra ne kartą pareiškusi Bukareštui savo susirūpinimą dėl teisinės valstybės principo.

V. Dancila partija atmetė K. Iohanniso kritiką ir sakė, kad 14 kitų Europos valstybių, tarp jų Prancūzija ir Vokietija, dar nėra įgyvendinusios kai kurių GRECO rekomendacijų.

Tai „reiškia, kad Rumunija toli gražu nėra vienintelis atvejis, kaip užsimena prezidentas“, pareiškė Socialdemokratų partija ir pridūrė, kad vyriausybė palauks, kol šalies teisėjų asociacijos pasieks „bendrą konsensusą“, o tada imsis įgyvendinti GRECO rekomendacijas dėl teismų sistemos reformų.