Apie sankcijų sugriežtinimą D. Trumpas parašė savo tviterio paskyroje tuo metu, kai Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono diplomatijos patarėjas kalbėjosi su Irano prezidentu, siekdamas išsaugoti 2015 metų susitarimą. D. Trumpo žinutė tapo baigiamuoju E. Macrono patarėjo vizito Teherane akordu.

2015 metų susitarimas tarp Irano ir kitų galingųjų pasaulio valstybių Iranui pažadėjo sankcijų atšaukimą, ekonominės naudos ir šalies izoliacijos pabaigą, dėl šių privalumų Iranas turėjęs apriboti šalies branduolinę programą.

Teheranas sako dabar jau praradęs kantrybę dėl daugiau nei metus trukusio ryškaus Europos šalių neveiklumo po to, kai D. Trumpas savavališkai patraukė JAV iš susitarimo ir Iranui vėl paskyrė sankcijas.

Įtampa tarp Vašingtono ir Teherano paaštrėjo paskutinėmis savaitėmis, kai JAV apkaltino Iraną įvykdžius keletą atakų prieš tanklaivius Omano įlankoje, taip pat pašovus amerikiečių bepilotę skraidyklę.

Trečiadienį ginkluoti Irano laivai mėgino sulaikyti britų naftos tanklaivį, bet jiems kelią užkirto Karališkojo jūrų laivyno fregata.

Irano atstovai Hormūzo sąsiaurį kirsti bandžiusiam tanklaiviui įsakė pakeisti kryptį ir sustoti netolimuose Irano teritoriniuose vandenyse, skelbė CCN atstovai, cituodami du amerikiečių pareigūnus.

JAV orlaivis incidentą nufilmavo. Vaizdo įraše matyti, kad įvykis pasibaigė po to, kai fregata, lydėjusi tanklaivį, į Irano laivus nukreipė ginklus ir taip šiuos atbaidė, nurodė CNN agentūra.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)