„Jei Jungtinei Karalystei reikia daugiau laiko, manau, kad tai būtų tinkamas būdas“, – Europos Parlamento nariams sakė U. von der Leyen, kurios kandidatūrą anksčiau šį mėnesį iškėlė ES lyderiai.

U. von der Leyen geru pavadino „Brexit“ susitarimą, kurį išsiderėjo premjerė Theresa May, bet atmetė britų parlamentarai. Vokiečių politikė taip pat leido suprasti, kad jai stojus prie EK vairo, ši pagrindinė Bendrijos vykdomosios valdžios struktūra, kaip ir dabar, nebus linkusi pradėti naujų derybų.

„Brexit“ jau buvo du kartus atidėtas, nes Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai atsisako ratifikuoti pasiektą susitarimą. Abu Th. May siekiantys pakeisti pretendentai – Borisas Johnsonas ir Jeremy Huntas – tvirtina, kad bet kokiu atveju laikysis dabartinės išstojimo datos, paskirtos spalio 31 dieną.

Tačiau U. von der Leyen, išreiškusi viltį, kad Britanija dar pergalvos savo sprendimą palikti Bendriją, nurodė, kad Londonui prireikus laiko „Brexit“ turėtų būti dar kartą nukeltas.

Vis tik ji patikino, kad Briuselis niekaip nekeis „apsidraudžiamosios priemonės“ – teisinės garantijos išlaikyti Airijos sieną atvirą. Vokiečių politikė taip pat perspėjo kandidatus į britų premjerus, kad nuo „Brexit“ proceso „tono ir pozicijos“ priklausys būsimi Britanijos ir ES santykiai.

Abu politikai žada derėtis su Briuseliu dėl palankesnių sąlygų Britanijai arba leisti šaliai išstoti be jokios sutarties, tačiau ES kategoriškai atsisako pradėti naujas derybas.

Praėjus trejiems metams po referendumo, per kurį britai netikėtai nubalsavo už išstojimą iš bloko, Jungtinėje Karalystėje „Brexit“ vertinamas itin prieštaringai. U. von der Leyen, nors ir pareiškė besitikinti, kad Britanija liks Bendrijos narė, paragino Londoną rasti išeitį iš politinės aklavietės.

„Nors vis dar tikiuosi, kad pasiliksite, esame suinteresuoti, kad jūs susitvarkytumėte reikalus. Turime susitarimą, kurio dar nepasirašė abi šalys, taip pat turime apsidraudžiamąją priemonę“, – į vieno britų Europos parlamentaro klausimą atsakė U. von der Leyen, stojusi prieš parlamento centristus.

„Manau, kad tai yra geras susitarimas, bet jūsų prievolė ir kilni užduotis – susitvarkyti reikalus“, – pridūrė ji, komentuodama „Brexit“ pirmąkart po jos kandidatūros iškėlimo.

U. von der Leyen nuo lapkričio 1 dienos turėtų pakeisti liuksemburgietį Jeaną-Claude'ą Junckerį EK pirmininko poste. Dabartinė Vokietijos gynybos ministrė trečiadienį atsakinėjo į Europos parlamentarų klausimus prieš ateinančią savaitę vyksiantį balsavimą dėl jos paskyrimo.