Skelbiama, kad iš viso per priešiškai nusiteikusių genčių konfliktus, kelias dienas trukusius Helos provincijoje, nužudyti 24 čiabuviai. Yra informacijos, jog aukų skaičius gali būti dar didesnis.

Papua Naujosios Gvinėjos ministras pirmininkas Jamesas Marape teigia, kad diena, kai išgirdo tokią naujieną – „viena iš liūdniausių mano gyvenime“, ir sako pasirūpinsiantis, jog kaltieji atsakytų už savo veiksmus.

Skelbiama, kad pastarieji įvykiai – vienas kruviniausių genčių konfliktų pastaraisiais metais.

Žudynių motyvas nežinomas. Nepaisant to, keli skirtingi klanai regione nesutaria jau daugiau nei 20 metų.

Nors informacija apie žudynes vis tikslinama, Helos provincijos administratorius Williamas Bando AFP naujienų agentūrai sakė, kad nužudyti 24 asmenys, tačiau pripažįsta, kad aukų skaičius gali būti ir dar didesnis.

Vietos naujienų agentūra EMTV skelbia, kad nedideliuose kaimeliuose Tari Pori rajone užfiksuoti mažiausiai du incidentai. Sekmadienį Munimos kaime buvo nužudyti septyni žmonės – keturi vyrai ir trys moterys. Pirmadienį Karidos kaime buvo nužudyta 16 moterų ir vaikų, skelbia EMTV. Dvi nužudytosios laukėsi.

Pillsas Pimua Kolo iš Helos provincijos sveikatos departamento pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė nuotraukų, kaip teigia pats, iš žudynių Karidos kaime. Joje matomi į audinius susukti ir prie stulpų pririšti kūnai. Dalis nužudytųjų neatpažįstamai sukapoti į gabalus.

Koks bus pareigūnų atsakas?

Papua Naujosios Gvinėjos ministras pirmininkas, pats kilęs iš minėtojo regiono, teigia, kad už žudynes atsakingi smurtautojai iš Hagui, Okiru ir Liwi genčių. Premjeras žada kaltuosius patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Ginklais mojuojantys nusikaltėliai, jūsų laikas baigėsi“, – pagrasino premjeras.

„Kaip gali provincija, kur gyvena 400 tūkst. žmonių, saugiai funkcionuoti su mažiau nei 60 policijos pareigūnų?“, – retoriškai klausia policininkas.

W. Bando teigimu, jis jau pasirūpino, kad prie vietos pareigūnų jau prisijungtų 100 naujų darbuotojų.

Ar Papua Naujojoje Gvinėjoje paplitęs smurtas tarp genčių?

Papua Naujosios Gvinėjos Aukštikalnių regiono provincijos labai atokios. Ten gyvenančios bendruomenės ir po šiai dienai gyvena pagal gentines tradicijas, dauguma mažų kaimų neturi jokių susisiekimo galimybių.

2018 metais įvykęs požeminis smūgis smarkiai apgadino atokius regionus.

Gentiniai nesutarimai – gana dažnas reiškinys, dažniausiai pakurstomos išžaginimų ar vagysčių, konfliktų dėl genčių teritorijų. Nors klanai tarpusavyje konfliktuoja dešimtmečiais ar net šimtmečiais, pastarieji įvykiai savo žiaurumu šokiravo visą šalį.

Per pastaruosius metus automatinių ginklų antplūdis susirėmimus pavertė dar kruvinesniais ir paskatino smurtą. Papua Naujoji Gvinėja – viena iš skurdžiausiai gyvenančių Azijos šalių, kur daugiau nei 40 proc. visų šalies gyventojų dienai išgyventi tenka už mažiau nei dolerį, teigia Jungtinės Tautos.