Didžioji Krymo vietos totorių bendruomenės dalis priešinasi 2014 metais Rusijos įvykdytai Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijai. Protestas Maskvoje surengtas keturių sukilimo organizavimu kaltinamų Krymo totorių bylos nagrinėjimo Aukščiausiajame Teisme išvakarėse.

Maždaug 18 žmonių grupė išsirikiavusi ant aikštės grindinio laikė plakatus, iš įvykio vietos pranešė nepriklausomos televizijos „Dožd“ korespondentas.

Protestuotojai laikė įkalintų asmenų nuotraukas ir plakatus su užrašais „Baikite represijas“ ir „Mūsų vaikai ne teroristai“.

Praėjus maždaug dviems minutėms nuo protesto pradžios prie susirinkusiųjų priėję policijos pareigūnai pareikalavo suskleisti plakatus, matyti iš naujienų svetainėje Grani.ru skelbiamo vaizdo įrašo. Dalis protestuotojų pasitraukė.

Pasak aktyvistų, sulaikytieji buvo nuvežti į policijos nuovadą Maskvos centre. Tuo metu Maskvos policijos atstovas sakė neturintis jokios informacijos apie šiuos sulaikymus.

Naujieji Rusijos valdžios pareigūnai Kryme uždraudė vietos parlamentą ir nepriklausomas žiniasklaidos priemones, įkalino dešimtis aktyvistų, apkaltinę juos ekstremistine veikla.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas turi svarstyti apeliaciją dėl praėjusį gruodį teismo skirtos iki 17 metų laisvės atėmimo bausmės keturiems Krymo totoriams, nuteistiems dėl dalyvavimo Rusijoje uždraustame islamistų judėjime „Hizb ut Tahrir“ (Išvadavimo partija) ir kruvino sukilimo organizavimo.

Krymo totoriams atstovaujantis advokatas Emilis Kurbedinovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad šie žmonės „išėjo į Raudonąją aikštę piketuoti prieš jau penkerius metus trunkančias prieš Krymų totorius nukreiptas represijas, suėmimus ir ilgalaikes laisvės atėmimo bausmes, skirtas taikiems žmonėms, kuriuos Rusija įvardino teroristais“.

Vienas iš sulaikytųjų yra įkalinto naryste judėjime „Hizb ut Tahrir“ kaltinamo aktyvisto tėvas, pridūrė E. Kurbedinovas.

Pasak jo, tai buvo didžiausias Krymo totorių protestas Maskvoje per pastaruosius metus.