A. Merkel ėmė nevalingai drebėti skambant nacionaliniams himnams per Suomijos premjero Antti Rinne priėmimą, pranešė naujienų agentūros AFP fografas.

Drebulys buvo pastebimas, bet ne toks stiprus kaip pirmą kartą birželio mėnesį. Tuomet kanclerė drebėjo plieskiant vidurdienio saulei, stovėdama greta Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, kurį pasitiko su karine garbės sargyba.

Pirmasis drebulio priepuolis buvo paaiškintas organizmo skysčiu netekimu.


Po savaitės, birželio pabaigoje, įvyko antras priepuolis, kelios valandos prieš tai, kai ji turėjo lipti į lėktuvą ir išskristi į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Japonijoje.

Tuomet pareigūnai stengėsi sklaidyti nuogąstavimus dėl jos sveikatos. Kanclerės atstovas sakė, kad ji neatšauks jokių suplanuotų renginių.

A. Merkel, kuriai po savaitės sueis 65-eri, sveikata visuomet būdavo palyginti gera.

Dažnai įtakingiausia ES lydere ir įtakingiausia pasaulio moterimi pavadinama A. Merkel yra sakiusi, kad 2021-aisiais pasibaigus jos dabartinei kadencijai pasitrauks iš politikos.

DELFI jau rašė, kad medikai neskuba daryti nuotolinių diagnozių Vokietijos kanclerei. Tiesa, būta ir tokių bandymų. Bulvarinis dienraštis „Bild“ pateikė net kelias skirtingų gydytojų versijas: diabetas, išsėtinė sklerozė, ortostatinis drebulys.

Pastarosios retos ligos simptomai paprastai pasireiškia tik stovint. Teoriškai tokie simptomai gali būti Parkinsono pasekmė, bet gali būti ir tiesiog „kraujotakos reguliavimo sutrikimo“ išraiška, – aiškinta spaudoje.

Bavarijos gydytojų sąjungos skyriaus vadovas Jakobas Bergeris prezidentas sakė nemanąs, jog tai – Parkinsono požymis, nes drebulys buvęs stiprus ir trumpas.

Vis dėlto, jei A. Merkel būtų jo pacientė, jis nebūtų leidęs jai grįžti prie įprastos darbotvarkės, o kuo greičiau siųstų daryti magnetinio rezonanso tyrimą, – sakė jis internetiniam žurnalo „Focus“ portalui.

Apskritai Vokietijos žiniasklaidoje buvo išlaikytas taktas, dominavo komentarai apie nepaprastai sekinantį darbo ir psichologinį krūvį, nuolatinį stresą, kurį jau 14 metų patiria valstybės vadovė, liepos mėnesį švęsianti 65-ąjį gimtadienį.