Pagal naująjį Havajų įstatymą, asmeniui, turėjusiam iki 3 g marihuanos, gresia 130 dolerių (116 eurų) bauda, bet buvo panaikinta galimybė skirti 30 parų arešto net už mažytį kanapių kiekį ir baudą iki 1 tūkst. dolerių (892 eurų).

Demokratų kontroliuojamas valstijos įstatymų leidžiamasis organas naująjį įstatymo projektą patvirtino gegužės mėnesį ir nusiuntė jį gubernatoriui Davidui Ige galutinai patvirtinti.

D. Ige jo nepasirašė, bet ir nevetavo, taip iš esmės leisdamas jam antradienį tapti įstatymu, įsigaliosiančiu 2020 metų sausio 11 dieną.

Palaikymo grupės sveikino šį žingsnį, nors sakė, kad juo nepakankamai žengiama marihuanos legalizavimo link.

„Deja, 3 gramai būtų mažiausias kiekis tarp visų valstijų, kurios dekriminalizavo (arba legalizavo) paprastą marihuanos turėjimą“, – sakoma ne pelno organizacijos „Marijuana Policy Project“ pareiškime.

„Vis dėlto kriminalinių bausmių ir galimo įkalinimo termino už nedidelio kanapių kiekio turėjimą panaikinimas yra poslinkis“, – sakoma jame.

Šiuo metu 24 kitos valstijos ir Kolumbijos apygarda yra priėmusios įstatymus dėl marihuanos dekriminalizavimo ar legalizavimo.