Praėjus dienai po to, kai Jungtinių Tautų inspektoriai patvirtino, kad Iranas viršijo 2015 metų sutartimi numatytus urano sodrinimo lygio apribojimus, Prancūzija pasiuntė savo aukšto rango diplomatą derybų į Teheraną, o Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl augančios krizės.

Pernai JAV prezidentui Donaldui Trumpui paskelbus, kad JAV traukiasi iš tarptautinio susitarimo ir sugrąžina sankcijas Iranui, Europos Sąjunga visomis išgalėmis, nors ir nesėkmingai, bandė išsaugoti šią sutartį, apkarpiusią Irano branduolines ambicijas mainais į sankcijų Teheranui sušvelninimą.

„Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministrai ir (ES) vyriausioji įgaliotinė reiškia gilų susirūpinimą, kad Iranas tęsia savo veiklą, prieštaraujančią jo įsipareigojimams, numatytiems vadinamajame Bendrajame išsamių veiksmų plane (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA)", – sakoma ministrų pareiškime.

„Jis turi elgtis atitinkamai, nutraukti šią veiklą ir nedelsiant sugrįžti prie visiško JCPOA laikymosi“, – nurodoma jame.

Pareiškime sakoma, kad būtina „skubiai“ sušaukti JCPOA vykdymą prižiūrinčios jungtinės komisijos posėdį.

TATENA susitikimas

Iranas pažeidė urano sodrinimo apribojimus praėjus daugiau nei metams po Vašingtono pasitraukimo iš sutarties. Teheranas bando daryti spaudimą Europos valstybėms, kad jos padėtų jam išsaugoti prekybą, nepaisant skaudžių JAV sankcijų.

Iranas viršijo ne tik urano sodrinimo lygio limitą, bet ir 300 kg sodrinto urano atsargų limitą, nurodė Tarptautinė energijos agentūra (TATENA), trečiadienį rengianti specialų posėdį šiuo klausimu.

Tuo metu Iranas sako, kad nepažeidžia minėtos sutarties, ir remiasi susitarime numatytomis sąlygomis, kad viena iš šalių gali laikinai atsisakyti dalies savo įsipareigojimų, jeigu savo įsipareigojimų nesilaiko kita šalis.