Vašingtono taikos pasiuntinys Zalmay Khalilzadas sakė, jog viliasi, kad iki rugsėjo 1 dienos bus sudarytas galutinis susitarimas, atversiantis kelią JAV ir NATO pajėgų išvedimui iš Afganistano. Vėliau antradienį Kataro sostinėje Dohoje, kur dvi dienas vyko taikos konferencija, jis turėtų pradėti jau aštuntą derybų su Talibanu ratą.

Antradienį paskelbtame pareiškime rašoma, kad pokario Afganistane bus islamo teisės sistema, vadovaujantis islamo vertybėmis bus ginamos moterų teisės ir užtikrinama visų etninių grupių lygybė.

Didžiulio dėmesio sulaukusioje konferencijoje dalyvavo Talibano ir Afganistano vyriausybės delegatai, moterys ir besiformuojančios šalies pilietinės visuomenės nariai. Šio susitikimo tikslas buvo siekti didesnio smarkiai susiskaldžiusios Afganistano visuomenės sutarimo.

Tolesnių derybų data nebuvo nurodyta. Per jas visos Afganistano konflikto šalys turi sutarti dėl detalių, kokia bus islamo sistema, kaip vyks konstitucinė reforma ir kas bus su vietos kovotojų grupuotėmis, pavaldžiomis įtakingiems karo vadams, kurie yra lojalūs Kabului.

Derybininkams taip pat teks spręsti, kaip suderinti moterų teisių apsaugą ir „islamo vertybes“, taip pat – ar steigti laikinąją administraciją ir kada rengti rinkimus.

Konferencijos dalyviai sutarė, kad tolesnei pažangai būtinos pasitikėjimą stiprinančios priemonės. Viena tokių priemonių – besąlyginis senyvo amžiaus, neįgalių ir ligotų kalinių paleidimas. Visgi pareiškime nenurodyta, apie kokius konkrečiai kalinius kalbama ir ar tai turėtų būti taikytina karo belaisviams.

Konflikto šalys taip pat sutarė nerengti atakų prieš tokias įstaigas kaip ligoninės ir mokyklos, taip pat prieš nacionalinės infrastruktūros objektus, pavyzdžiui, hidroelektrinių užtvankas. Taip pat sutarta elgtis diplomatiškiau vieni kitų atžvilgiu.

Pareiškime neužsimenama apie paliaubas. Z. Khalilzadas sakė, kad šis klausimas bus sprendžiamas per derybas, remiantis dviejų dienų konferencijos rezultatais.

Visgi konflikto šalys sutarė labiau pasistengti užtikrinti civilių saugumą. Jungtinės Tautos reiškia vis didesnį susirūpinimą dėl civilių žūčių per konfliktą ir kritikuoja visas jo šalis dėl augančio aukų skaičiaus.

Baigiantis konferencijai per antskrydį šiaurinėje Baglano provincijoje žuvo septyni žmonės, tarp jų šeši vaikai.

Antradienį paryčiais buvo smogta Kotuk Chilo gyvenvietei. Gyventojai nunešė aukų kūnus į provincijos sostinę Pole Chomri, kur Afganistano nacionalinės gynybos pajėgos blokavo kelią.

Provincijos tarybos vadovas Safdaras Mohesni sakė, kad antskrydį surengė „užsieniečiai“, turėdamas galvoje amerikiečius. JAV kariuomenės atstovai kol kas šios informacijos nekomentavo.

Talibanas taip pat smarkiai kritikuojamas dėl atakų, pareikalavusių civilių aukų. Per vieną tokių išpuolių sekmadienį Gazni provincijoje mirtininkui susprogdinus automobilį žuvo 12 žmonių ir dar daugiau kaip 150, tarp jų daug moksleivių, buvo sužeisti.

Antradienį paskelbtame pareiškime taip pat sakoma, jog visos konflikto šalys norės, kad sudarant galutinį susitarimą dalyvautų užsienio garantės.

Pareiškime nurodoma, kad būsimuose susitikimuose dalyvaus visų konflikto šalių atstovai, tačiau apie tiesiogines derybas su Afganistano vyriausybe neužsimenama. Talibanas atsisako kalbėtis su prezidento Ashrafo Ghani vyriausybe, kurią vadina JAV marionete.

Vokietijos ir Kataro suorganizuotos konferencijos delegatai joje dalyvavo kaip „privatūs asmenys, vienodomis sąlygomis“ su Talibanu, o ne kaip oficialūs vyriausybės atstovai.

Z. Khalilzado derybose su Talibanu daugiausiai dėmesio turėtų būti skirta įsipareigojimui neteikti paramos teroristams po JAV ir NATO karių pasitraukimo, tolesniam afganų vidaus dialogui ir ugnies nutraukimui.