JAV ir Prancūzijos vadovai „aptarė tebesitęsiančias pastangas užtikrinti, kad Iranas negautų branduolinio ginklo, ir užbaigti Irano destabilizuojantį elgesį Artimuosiuose Rytuose“, sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Iranas pirmadienį viršijo urano sodrinimo lygio limitą, kuris buvo nustatytas pagal 2015 metų daugiašalę sutartį, vadinamąjį Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Pernai gegužę D. Trumpas išvedė savo šalį iš JCPOA ir grąžino skausmingas sankcijas Irano naftos eksportui, finansinėms operacijoms bei kitiems sektoriams.

Įtampa tarp Vašingtono ir Teherano dar labiau išaugo Iranui numušus amerikiečių bepilotę skraidyklę ir po atakų prieš tanklaivius Omano įlankoje, dėl kurių JAV apkaltino Iraną.

Teheranas, šį mėnesį taip pat viršijęs 300 kg sodrinto urano atsargų limitą, savo ruožtu tvirtina, kad JCPOA nepažeidžia, ir beda pirštu į susitarimo nuostatą, numatančią, kad vienai jo pusei laikinai leidžiama nesilaikyti kai kurių įsipareigojimų, jei ji mano, jog kita pusė nesilaiko savųjų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)