Sandoris, vertinamas daugiau kaip 15 milijardų dolerių, jau sulaukė pirminių pasiūlymų iš pasaulio gynybos gigantų, tokių kaip „Boeing Co.“, „Lockheed Martin Corp.“ ir Švedijos „Saab AB“. Pagal pirminį dokumentą, išleistą daugiau nei prieš metus, mažiausiai 85 proc. gamybos turi vykti Indijoje.

Šalies gynybos pajėgų modernizavimas – labai svarbus žingsnis N. Modi, kuris per pirmąją kadenciją nepasirašė iš esmės jokių naujų stambių ginklų įsigijimo sandorių net kilus grėsmei iš kaimyninės Kinijos ir Pakistano. Šiemet įvykusios karinės konfrontacijos metu Pakistano naikintuvas F-16 numušė sovietmečio laikų MiG 21 – Indijos karinių oro pajėgų senbuvį.

Prasideda vertinimas

Jau pradėta vertinti pradinius pasiūlymus ir finalizuoti oro pajėgų reikalavimus, parlamentui pranešė jaunesnysis gynybos ministras Shripadas Naikas. Indija taip pat rengia pirminius dokumentus, ketindama įsigyti naujų tankų ir šarvuočių, be to, jau paragino užsienio laivų statytojus pasidomėti povandeninių laivų statyba Indijoje, pridūrė jis.

Sh. Naiko komentarai buvo pateikti praėjus dviem dienoms po to, kai Indija paragino skelbti pasiūlymus įsigyti karo ir pagalbinių laivų savo kariniam jūrų laivynui bei pakrančių apsaugos tarnybai, ketindama padidinti savo jūrų sienos saugumą Indijos vandenyno regione.

N. Modi administracija pirmadienį paprašė septynių laivų statyklų pateikti pasiūlymus dėl šešių raketnešių ir kitų mažesnių laivų, kurių bendra vertė siekia 150 milijardų rupijų (2,2 mlrd. dolerių), statybos, pranešė Gynybos ministerija.

Vyriausybės teigimu, Indijos oro pajėgoms ir kariniam jūrų laivynui reikia net 400 vieno ir dviejų variklių kovinių orlaivių.

„Boeing“, bendradarbiaudamas su valstybei priklausančia „Hindustan Aeronautics Ltd.“ ir „Mahindra Defense Systems Ltd.“, kovinių lėktuvų sandoriui pasiūlys savo F/A-18. „Lockheed“ kartu su konglomeratu „Tata Group“ pasiūlys savo naikintuvus F-21, o „Saab“ drauge su milijardieriumi Gautamu Adani pasiūlys savuosius „Gripen“.

Po to, kai 2015 m. atsisakė 11 milijardų dolerių sandorio su „Dassault Aviation“ dėl 126 naikintuvų „Rafale“ įsigijimo (procesas užtruko beveik dešimtmetį), N. Modi administracija atskirai įsigijo 36 kovinius lėktuvus. Pagal naujojo konkurso sąlygas nugalėtojas turės pristatyti pirmąjį lėktuvą per trejus metus nuo sutarties sudarymo.