Keletas valstybės tarnautojų Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo (RFE/RL) Turkmėnijos skyriui sakė, kad valdžia jiems nurodė pirkti kelialapius į Avazą – prašmatnų Turkmėnistano kurortinį miestelį ant Kaspijos jūros kranto, kurio viešbučiai dėl lupikiškų kainų dažniausiai būna tušti.

„Mums buvo pasakyta, kad visi, nevykstantys į Avazą, neteks savo darbų – 100 procentų“, – RFE/RL sakė pagrindinio regiono miesto Dašoguzo valstybės tarnautojas. Savo tapatybės jis neatskleidė, nes baiminasi autoritarinėje Turkmėnijoje įprastų represijų: čia netoleruojamos nepritariančios nuomonės ir valdžios kritika.

Valstybės tarnautojai RFE/RL sakė, kad jie privalo pirkti atostogų kelialapius dešimčiai naktų. Toks kelialapis vienam asmeniui vidutiniškai kainuoja maždaug 660 eurų.

Dašoguze pardavinėjami kelialapiai padengia viešbučio išlaidas, į kurias įeina ir pusryčiai. Kaip sakė Turkmėnijos valstybės tarnautojai, jiems teks atskirai mokėti už tokius dalykus kaip transportas, pietūs ir vakarienė.

Valstybės pareigūnai Dašoguze neatsiliepė į RFE/RL prašymą pakomentuoti valstybės tarnautojų teiginius.

Vidutinis vyriausybės tarnautojų mėnesio atlyginimas yra maždaug 205 eurai. Šalis turi daugybę energijos resursų, tad toks atlyginimas laikomas išties mažu.

 Avaza

Ekonominė krizė

Didžiąją dalį laiko nuo tada, kai Turkmėnija 1991-aisiais paskelbė nepriklausomybę, jos piliečiai mėgavosi nemokamomis arba didžiąja dalimi subsidijuojamomis komunalinėmis paslaugomis – gamtinėmis dujomis, elektra, vandeniu. Netgi tam tikri kai kurių produktų (pavyzdžiui, druskos) kiekiai buvo duodami nemokamai.

Tačiau daugiausia smėlynų nuklotai šaliai įklimpus į didžiausią ekonominę krizę per neilgą posovietinę istoriją, dabar už komunalines paslaugas ir kitus dalykus, kurie anksčiau buvo nemokami ar itin pigūs, dabar tenka mokėti, mat vyriausybė sumažino ar visiškai nutraukė subsidijavimo programas.

Be to, daugelis valstybės tarnautojų skundžiasi, kad juos nuolat verčia mokėti už mokyklų renovaciją ir privalomą valstybinių dienraščių bei žurnalų prenumeratą.

Dėl to daugelis Turkmėnijos šeimų sunkiai suduria galą su galu, didelė dalis žmonių nepajėgia susirasti darbo ir palieka šalį, nusiteikę geresnių galimybių ieškoti svetur.

O patekti į Avazą nėra taip paprasta. Poilsiautojai Dašoguze skundžiasi dėl tiesioginių skrydžių tarp Dašoguzo ir Turkmėnbašio – arčiausiai Avazos esančio didelio miesto – trūkumo.

Iš sostinės Ašchabado ar kitų apie 5,6 milijono gyventojų turinčios šalies regionų į Avazą keliaujantys žmonės paprastai skrenda ar keliauja traukiniu iki Turkmėnbašio, iš kur jie dažniausiai taksi ar autobusu vyksta iki kurortinio miestelio.

Jennifer Lopez

Prastos kokybės paslaugos

Daugelis Avazoje atostogas praleidusių žmonių skundėsi prastos kokybės paslaugomis, lėtu internetu ir daugumoje miestelio vietų galiojančiu keistu draudimu fotografuoti.

Avaza buvo statoma nuo 2007 iki 2017 metų. Šio miesto statybos buvo autoritarinio prezidento Gurbangulio Berdimuhamedovo plano Turkmėnijoje sukurti pasaulinio lygio turizmo infrastruktūrą dalis.

Nepaisant projektui išleistų milijardų eurų, kol kas Avazai nepavyko tapti turistų geidžiama vieta.

Daugeliui Turkmėnijos gyventojų šis kurortas yra pernelyg prašmatnus – viešbučių kainos pralenkia jų ekonominį pajėgumą. Kurortas neišpopuliarėjo ir tarptautiniu mastu, mat Turkmėnijos vizos gavimas yra labai ilgas ir dažniausiai – tiesiog beprasmiškas procesas.

Vienišame kurorte dažnai apsilanko tik pats prezidentas G. Berdimuhamedovas, kuris Avazoje kartais rengia tarptautinius susitikimus, koncertus ir kitus renginius.

Vienas iš tokių renginių pavyzdžių – panašu, blankios tarptautinės burlenčių sporto varžybos, surengtos tą savaitę, kai vėjas buvo nesmarkus

O 2013 metais pasaulinio garso popžvaigždė Jennifer Lopez susilaukė kritikos iš žmogaus teisių aktyvistų, kai 56-ojo G. Berdimuhamedovo gimtadienio proga koncertavo Avazoje.

Po šio įvykio J. Lopez paskelbė pareiškimą, kuriame teigė, kad jei tik būtų žinojusi apie prastą Turkmėnijos žmogaus teisių situaciją, kurios vertinimą pateikia keletas tarptautinių žmogaus teisių organizacijų, į Avazą ji vykusi nebūtų.

Tačiau daugelis Turkmėnijos valstybės tarnautojų pasirinkimo nevykti į Avazą šią vasarą neturi.