Iranas sekmadienį paskelbė, kad „už kelių valandų“ šiitiška respublika pažeis šią sutartį, o pirmadienį patvirtino, jog urano sodrinimo lygis šalyje viršijo 4,5 procento, nepaisant susitarime numatytos 3,7 proc. ribos.

Apie ketinimus nebepaistyti dalies prisiimtų įsipareigojimų Iranas pirmąkart paskelbė gegužę – metai po dienos, kai JAV vienašališkai pasitraukė iš susitarimo ir grąžino Iranui sankcijas.

„Tvirtai raginame Iraną sustabdyti ir atšaukti visus veiksmus, prieštaraujančius pagal JCPOA prisiimtiems įsipareigojimams“, – žurnalistams pareiškė ES atstovė Maja Kocijančič.

JCPOA yra Bendrasis išsamių veiksmų planas (Joint Comprehensive Plan of Action) – taip oficialiai vadinamas susitarimas, pagal kurį Iranui buvo sušvelnintos skaudžios sankcijos įvedant griežtus apribojimus Teherano branduolinei programai.

Likusios signatarės – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija, Vokietija ir ES – įsitikinusios, kad šis paktas yra geriausias būdas neleisti Iranui pagaminti branduolinių ginklų.

„Esame labai susirūpinę dėl savaitgalį Irano padaryto pareiškimo dėl urano sodrinimo virš 3,7 proc. lygio“, – pažymėjo M. Kocijančič.

Ji pridūrė, kad Briuselis lauks Jungtinėms Tautoms pavaldžios Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ataskaitos, prieš imdamasi svarstyti tolesnius žingsnius.