Derybos surengtos po savaitę trukusių atskirų JAV ir Talibano derybų dėl 18 metų trunkančio karo užbaigimo.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad afganų susitikimas rengtas ilgai, ir gyrė drauge susirinkusius šalies „vyriausybę, pilietinę visuomenę, moteris ir Talibaną“.

Vašingtonas yra sakęs, jog nori politinio susitarimo su Talibanu iki rugsėjį įvyksiančių Afganistano prezidento rinkimų, kad būtų galima pradėti užsienio pajėgų išvedimą iš šios šalies.

Atskirose Vokietijos ir Kataro suorganizuotose afganų derybose, kurios prasidėjo sekmadienį, dalyvauja maždaug 70 delegatų, tarp jų politinės figūros, moterys ir kiti veikėjai.

„Istorija prisimins tuos, kas šalies labui galėjo atidėti savo nesutarimus“, – sekmadienį pradėdamas susitikimą sakė Vokietijos pasiuntinys Markus Potzelis.

Vienas vokiečių šaltinis patvirtino, kad antroji derybų diena pirmadienį prasidėjo likus kelioms minutėms iki 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku.

Delegatė Asila Wardak, eksprezidento Hamido Karzai įsteigtos Aukštosios taikos tarybos narė, sakė, kad per sekmadienio sesiją „visi akcentavo ugnies nutraukimą“.

Talibanas kalbėjo apie „moterų vaidmenį, ekonominę plėtrą, mažumų vaidmenį“ būsimame susitarime, pridūrė ji.

Kataro užsienio reikalų ministras Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani „Twitter“ parašė, kad „laukia konstruktyvaus dialogo“.

Afganų diskusijos vyksta po šešias dienas trukusių tiesioginių JAV ir Talibano derybų, kurios dviem dienoms buvo sustabdytos, kad galėtų netrukdomai vykti afganų konferencija. Antradienį JAV ir talibų derybos turi būti pratęstos.