Pareigūnai žuvo Barenco jūroje pirmadienį, tačiau apie avariją buvo viešai paskelbta tik praėjus dienai. Vyriausybė teigia, jog nelaimės aplinkybės yra „valstybės paslaptis“.

Maskva penktadienį pirmą kartą patvirtino, jog aparatas buvo varomas atomine energija.

Laidojimo ceremonija, į kurią žurnalistai nebuvo įleisti, įvyko buvusios Rusijos imperijos sostinės istorinėse Serafimovskojės kapinėse.

Ceremonija vyko padidinto saugumo sąlygomis, o prie kapinių vartų budėjo karo policijos pareigūnai.

„Turite suprasti, jog daugumos čia susirinkusių žmonių tapatybės yra slaptos, o jų veidų negalima rodyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Gynybos ministerijos atstovas.

AFP korespondentas stebėjo, kaip į kapines atvyko 14 katafalkų su karstais.

„Tai didžiulė tragedija“, – sakė ceremonijoje dalyvavusi jauna moteris. Ji laikė vainiką su užrašu „Nuo draugų ir klasiokų“.

Prie kapinių vartų taip pat susirinko eilinių Sankt Peterburgo gyventojų, norėjusių atsisveikinti su aukšto rango jūrininkais.

„Man taip jų gaila, lyg jie būtų buvę mano (šeimos nariai), – sakė netoliese gyvenanti 60 metų Natalija Stepanova. – Jie – tikri didvyriai.“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas visiems 14 žuvusių povandenininkų skyrė valstybinius apdovanojimus.

Ši tragedija atgaivino prisiminimus apie 2000 metais įvykusią daug didesnio masto katastrofą, kai per karinio laivyno pratybas nuskendus atominiam povandeniniam laivui „Kursk“ žuvo visi 118 jo įgulos narių. V. Putinas po tos nelaimės kelias dienas tęsė atostogas ir buvo griežtai kritikuojamas dėl savo pasyvaus atsako.

Rusų žiniasklaida skelbė, jog 14 jūreivių bus palaidoti netoli Serafimovskojės kapinėse esančio paminklo Kursko tragedijos aukoms.

Vyriausybė yra paviešinusi nedaug informacijos apie incidentą ir sako, jog įgulos nariai tyrinėjo jūros dugną. Tačiau Rusijos žiniasklaida pranešė, jog gaisras įvyko itin slaptame miniatiūriniame atominiame povandeniniame laive.

Gynybos ministerija penktadienį pirmąkart patvirtino, kad aparatas iš tikrųjų buvo varomas atomine energija. Pasak ministerijos, gaisras kilo akumuliatorių skyriuje ir nepadarė poveikio aparato branduoliniam reaktoriaus.

Beveik visi žuvusieji buvo aukšto rango kariškiai, tarp jų – septyni 1-ojo rango kapitonai, aukščiausio rango Rusijos karinio laivyno pareigūnai.