Šūkiai „kankinių kraujas nebuvo pralietas bergždžiai“ aidėjo tose pačiose gatvėse, kur ilgiau nei pusmetį trukusius protestus vainikavo istorinis veiksmų planas dėl naujos politinės ateities, kariuomenei balandį nuvertus ilgalaikį prezidentą Omarą al Bashirą.

Susitarimas buvo pasiektas penktadienį paryčiais, po dvi dienas trukusių sunkių derybų, kurioms tarpininkavo Etiopijos ir Afrikos Sąjungos pasiuntiniai. Kompromisą radę protestuotojai ir generolai sutarė steigti Aukščiausiąją Tarybą, kuriai pasikeisdami pirmininkaus kariškiai ir civiliai.

Remiantis sudarytu veiksmų planu, trejų metų pereinamojo laikotarpio pirmuosius 18 mėnesių prezidento pareigas eis generolas, o likusį laiką šalį valdys civilis.

Sprendžiant šį klausimą Sudanas buvo kelioms savaitėms nugrimzdęs į politinę krizę, kuri dar labiau pagilėjo po birželio 3 dieną surengto brutalaus reido prieš protestuotojų stovyklą, įrengtą prie armijos štabo Chartume. Tąsyk žuvo dešimtys demonstrantų ir dar šimtai buvo sužeisti.

„Šiandien galime sakyti, kad mūsų revoliucija vyksta teisinga linkme, mūsų tikslų link“, – sakė Chartumo šiaurinėje dalyje gyvenanti Somaiya Hassan.

„Manau, kad mums pavyks pakeisti žmonių nepavydėtiną padėtį“, – pridūrė ji, stovėdama šalia kitų gyventojų, rodžiusių pergalės ženklus ir mojavusių valstybės vėliavomis.

Džiūgaujant minioms gatvėse buvo nematyti saugumo pajėgų.

Daugeliui sudaniečių baimę keliantys Greitojo reagavimo paramos pajėgų sukarinti padaliniai, daugiausia atsakingi už birželį prasiveržusį smurtą, regis, nepaliko savo bazės.

Be to, niekur nesimatė pikapų su sunkiaisiais kulkosvaidžiais, sostinėje tapusių įprastu reginiu.

Revoliucinius šūkius skandavusios minios tarškino skardinėmis ir vandens buteliais, žygiuodamos sostinės pagrindinėmis miesto eismo arterijomis.

Automobiliais važiavę vyrai, moterys ir vaikai prisijungdavo prie kitų mašinų kolonų, spausdami garso signalus ir skanduodami: „Civilinis valdymas!"

„Dabar galime pasveikinti vieni kitus“, – sakė Mohamedas Husseinas, išsivedęs savo vaikus iš mašinos, kad jie galėtų stebėti įvykius.

„Išgyvenome sunkų laikotarpį. Dažnai jautėme, kad mūsų revoliucija buvo iš mūsų atimta, bet šiandien galime švęsti pergalę“, – pridūrė vyriškis.