10 val. 33 min. (20 val. 33 min. Lietuvos laiku) daugiausiai gyventojų turinčioje JAV valstijoje įvykusio drebėjimo židinys buvo seklus, 10,7 km gylyje. Epicentras buvo Mohavių dykumoje, Serlso slėnyje San Bernardino apygardoje, 10 km nuo Ridžkresto miestelio.

Jungtinėms Valstijoms ketvirtadienį švenčiant Nepriklausomybės dieną, požeminiai smūgiai buvo juntami Los Andžele už 260 km ir net Las Vegase kaimyninėje Nevados valstijoje.

Nors įvykis atgaivino nuogąstavimus dėl galingo požeminio smūgio ties Šventojo Andriejaus sprūdžiu, galinčio sugriauti didžiuosius miestus Kalifornijos pietuose, prezidentas Donaldas Trumpas suskubo patikinti, kad tai ne toks atvejis.

„Viskas atrodo labai kontroliuojama!“ – dvi valandos po drebėjimo tviteryje parašė jis.

„Toliau vyks daug pakartotinių smūgių“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė Kalifornijos technologijų instituto seismologė Lucy Jones. Ji pridūrė, kad dešimtys tokių smūgių jau įvyko ir kad kai kurių stiprumas gali siekti 5 balus.

Drebėjimas buvo didžiausias Pietų Kalifornijoje nuo 1999 metų, kai Tventinain Palmso jūrų pėstininkų korpuso bazėje įvyko 7,1 balo drebėjimas, rašė laikraštis „Los Angeles Times“.

Ketvirtadienį epicentras buvo šio Kinų ežeru vadinamo bombų poligono teritorijoje ar visai šalia jos.

Ši JAV karinio jūrų laivyno aviacijos ginklų stotis užima 445 tūkst. ha dykumos plotą, virš kurio esanti oro erdvė yra griežtai kontroliuojama. Bazėje karinis jūrų laivynas kuria ir išbando raketas, bombas, artilerijos sviedinius, kitus šaudmenis ir lėktuvus.

Vienas Kinų ežero pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad kariškių objektams padaryta „reikšmingos žalos“, įskaitant gaisrus, vandens išsiliejimą ir pavojingų medžiagų patekimą į aplinką.

Stoties vadas Paulas Dale'as vėliau spaudos konferencijoje sakė, kad pareigūnai „vertina žalą“, ir nesutiko komentuoti plačiau.

Pasak seismologės L. Jones, yra nedidelė tikimybė, kad šis drebėjimas yra įžanga į stipresnį smūgį.

„Egzistuoja maždaug vieno iš dvidešimties tikimybė, kad šioje vietoje artimiausiomis dienomis įvyks didesnis žemės drebėjimas – kad mes dar nematėme didžiausio šios (smūgių) virtinės žemės drebėjimo“, – aiškino ji.

„Šiandien buvo šimtai drebėjimų“, įskaitant daugiau kaip 100 smūgių, kurių stiprumas, JAV Geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, buvo didesnis nei 2,5 balo, sakė L. Jones.