Šeimyninių bylų teismo skyriuje liepos 30 dieną numatytame posėdyje šeichas Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas bylinėsis su velionio Jordanijos karaliaus Husseino dukra princese Haya, kuri taip pat yra olimpinė jojikė, palaikanti draugiškus santykius su žirgus mylinčia karaliene Elizabeth II.

Teismas turės nuspręsti, kam turi atitekti poros dviejų nepilnamečių vaikų globa, kai Haya yra palikusi Dubajų. Manoma, kad princesė Haya gyvena Didžiojoje Britanijoje, kur jai priklauso didžiulis aptvertas namas Bakingamo Rūmų Sodų rajone. Šiame privačiame kvartale galima išvysti brangiausių pasaulyje namų ir automobilių.

Naujienų agentūrai „The Associated Press“ prie telefonspynės paprašius galimybės pasikalbėti su princese Haya arba jos atstovais, pasirodęs vyras atsakė, kad princesės vardu jokių komentarų nebus. Vyras nepatikslino, ar ji yra savo rezidencijoje.

Princesė Haya

Šeicho Mohammedo ir princesės Hayos teisinis ginčas yra ne pirmas ženklas, liudijantis apie problemas gausioje šeicho šeimoje. Pernai šeicho duktė Latifa bandė pabėgti iš Dubajaus po to, kai pasirodė 40 minučių trukmės vaizdo įrašas, kuriame ji sakė, kad keletą metų būdavo kalinama namuose ir išnaudojama. Jos draugai pasakojo, kad iš Emyratų pabėgti pabandžiusi mergina buvo jėga sugrąžinta, kai specialiųjų pajėgų kariai šturmavo jos laivą prie Indijos krantų.

Šeichas Mohammedas bin Rashidas al Maktoumas, kuris taip pat yra Jungtinių Arabų Emyratų ministras pirmininkas ir viceprezidentas, laikomas viena įtakingiausių figūrų Artimuosiuose Rytuose. Laikydamasis senų Persijos įlankos arabų kraštų tradicijos, jis taip pat rašo poeziją. Būtent jo eilės paskatino kalbas, kad princesė Haya pabėgo iš Dubajaus.

Kalbos prasidėjo po to, kai patvirtintoje oficialioje paskyroje „Emirati“ socialiniame tinkle „Instagram“, tarp kurios sekėjų yra Dubajaus valdytojo sūnus, praėjusią savaitę pasirodė šeichui priskiriamas eilėraštis „Tu gyvenai ir tu mirei“. Jame kalbama apie išdavystę, ir manoma, kad jis skirtas princesei Hayai.

„Tu išdavei patį brangiausią (turtą) – pasitikėjimą, ir tavo kortos yra atskleistos, – rašo eilučių autorius. – Tavo melagysčių laikas baigėsi, ir visai nesvarbu, kas mes buvome ar kas esi tu.“

Šie skaudūs žodžiai pakurstė kalbas Vidurio Rytų monarchų aplinkoje ir už jos ribų.

45 metų princesė Haya ir 69 metų šeichas Mohammedas susituokė 2004-aisiais. Jie turi du bendrus vaikus - 11-metę dukterį ir septynmetį sūnų. Abu sutuoktiniai mokėsi elitiniuose Anglijos universitetuose ir yra dideli žirgų mylėtojai.

Princesė Haya

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, išvykusi iš Dubajaus princesė su savimi pasiėmė ir vaikus. Pagal šariato teisę skyrybų atveju moteris gali bent formaliai išsaugoti teisę į savo vaikų globą. Tačiau Artimuosiuose Rytuose sprendimus dėl vaikų išsilavinimo, kelionių ir gyvenimo būdo paprastai priima tėvas. Atsižvelgiant į Dubajaus valdytojo galias, būtų sunku patikėti, kad princesė Haya būtų galėjusi spręsti, ar jos vaikai galės išvykti iš JAE, jeigu nebūtų pabėgusi iš Dubajaus kartu su jais.

Princėsės Hayos netikras brolis, dabartinis Jordanijos karalius Abdullah, matomas stovintis šalia savo sesers jos vestuvių nuotraukoje. Remiantis pranešimais, Haya buvo šeštoji Dubajaus valdytojo žmona.

Laužydama musulmoniškose šalyse nusistovėjusias tradicijas ji praktikavo jojimą ir dalyvavo konkūrų varžybose 2000 metų Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse. Meilę žirgų sportui princesė pajuto vaikystėje. Būdama 13 metų ji tapo pirma moterimi, atstovavusia Jordanijai tarptautinėse kontūrų varžybose.

Princesė Haya

Haya seniai išsiskyrė iš kitų Persijos įlankos arabų valstybių vadovų žmonų ne tik tuo, kad yra kilusi iš Jordanijos karališkosios šeimos ir turėjo olimpinių ambicijų, bet ir tuo, kad būdavo matoma ir fotografuojama viešumoje.

Daugumos arabų valstybių vadovų žmonių visuomenė nepažįsta iš veido ir net nežino jų vardų. Princesė Haya būdavo matoma ne tik labdaros renginiuose Dubajuje, kur dažnai sėdėdavo greta savo vyro pirmoje eilėje – jos atvaizdas pasirodydavo ir blizgiuose žurnaluose, princesę galima būdavo pamatyti prestižiniuose žirgų sporto renginiuose Didžiojoje Britanijoje.

Dubajaus vyriausybė nekomentavo žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų, kad princesė Haya su vaikais pabėgo į Europą.