Trese Martireso mieste per kruopščiai surežisuotą renginį į plastikinę plėvelę suvyniotos kokaino ir metamfetamino plytos prieš televizijų kameras buvo sumėtytos į didžiulę atliekų deginimo krosnį, stebint ginkluotiems sargybiniams.

Policija sako, kad šiuo metu kovojama su įtakingais narkotikų prekeiviais, nepaisant jau ne vienerius metus rengiamų operacijų, per kurias oficialiai buvo nukauta per 5 300 įtariamų prekeivių ir vartotojų. Daugelis žmogaus teisių organizacijų teigia, kad šis skaičius iš tikrųjų gali būti trigubai didesnis.

„Nukreipėme dėmesį į pasiūlos mažinimą, nes nelegalių narkotikų tvanas nesiliauja, nepaisant mūsų intensyvinamos kampanijos... vykdomos gatvių lygiu“, – žurnalistams sakė nacionalinės policijos atstovas Bernardas Banacas.

Nors prieš rinkimus R. Duterte žadėjo išvaduoti šalį nuo narkotikų vos per kelis mėnesius nuo prisaikdinimo 2016 metais, kovo mėnesį jis pripažino, kad „padėtis pablogėjo“.

Anot aktyvistų, per karą prieš narkotikus rengiamos kruvinos operacijos gali prilygti nusikaltimams žmonijai.

Nors Filipinai pasitraukė iš Tarptautinio Baudžiamojo Teismo, šis karo nusikaltimus nagrinėjantis tribunolas neslepia, kad nori atlikti pradinį tyrimą dėl R. Duterte vajaus.

Anot filipiniečių policijos, ketvirtadienį sudeginta narkotikų partija yra vos kiek daugiau nei penktadalis visų pavojingų medžiagų, konfiskuotų šalyje per pastaruosius trejus metus.

„Visi konfsikuoti narkotikai... bus sudeginti ir nebus perdirbami“, – pareiškė Filipinų kovos su narkotikais tarnybos vadovas Aaronas Aquino, kalbėdamas apie praktiką, kai korumpuoti policininkai pardavinėja konfiskuotus kvaišalus.