Dabartinė Vokietijos gynybos ministrė U. von der Leyen susitiko su darbą baigiančiu Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu praėjus dienai po to, kai pažadėjo per porą savaičių pristatyti savo „Europos penkerių metų viziją“.

Tačiau U. von der Leyen kandidatūrai dar turi pritarti labai susiskaldęs Europos Parlamentas, subruzdęs dėl Europos Vadovų Tarybos po trijų dienų įtemptų derybų pasiekto susitarimo atiduoti jai Europos Komisijos vairą.

J.-C. Junckeris ir U. von der Leyen – pirmoji moteris, kuriai siūlomas šis postas – susitikę EK būstinėje Briuselyje šiltai apsikabino priešais kameras, tačiau apsiėjo be pasisakymų.

Darbą baigiantis Komisijos vadovas, kuriam per penkerių metų kadenciją teko didžiausi kada nors ES sukrėtę įvykiai – migrantų ir „Brexit“ krizės – po susitikimo su vokiete tviteryje parašė, kad „džiaugiasi“ galėjęs su ja susitikti.

„Kaip tikri europiečiai vienodai mąstome, kai kalbama apie ES interesus“, – parašė jis.

Tuo metu Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas kreipėsi į Europos Parlamento narius Strasbūre, ragindamas juos susivienyti ir palaikyti U. von der Leyen.

„Turime gerbti vieni kitus ir bendradarbiauti, nes tik taip galime įgyti pasitikėjimą ir keisti Europą į gera“, – kalbėjo D. Tuskas šią savaitę Prancūzijoje, Strasbūre, posėdžiaujančiame parlamente.

U.von der Leyen kandidatūrą iškėlusioms ES viršūnių deryboms vadovavęs D. Tuskas su ja atskirai susitiks ketvirtadienio popietę.

Pastaruosius 14 metų gynybos ministre dirbusi 60 metų U. von der Leyen nusprendė nešvaistyti laiko ir trečiadienio popietę, nepraėjus nė parai, kai buvo pasiūlyta kandidate vadovauti Europos Komisijai, atvyko į Strasbūrą derybų su Europos liaudies partijos (EPP) frakcija.

Po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų ilgai ES politikoje dominavusi EPP frakcija susilpnėjo, bet išlieka didžiausia jėga parlamente. Tačiau U. von der Leyen dar reikės ir kitų grupių, tokių kaip socialistai ir liberalai, paramos.

Po itin gero aplinkosaugininkų partijų pasirodymo rinkimuose D. Tuskas paragino žaliųjų bloką aktyviai dalyvauti skyrimo procese.

„Esu įsitikinęs, kad bendradarbiavimas su žaliaisiais ir jų dalyvavimas sprendimus priimančiose ES institucijose bus naudingas ne tik valdančiajai koalicijai, bet ir Europai apskritai“, – kalbėjo D. Tuskas.

Dėl U. von der Leyen paskyrimo Europos Parlamentas balsuos liepos viduryje. Europos Komisijos vairą ji turėtų perimti lapkričio 1-ąją – kitą dieną po dabar numatyto Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES.