Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas savo šalies parlamentui pranešė, kad 29 metų Alekas Sigley, trečiadienį įsikišus Švedijos diplomatams, buvo paleistas ir išvežtas į Australijos ambasadą Pekine.

Atskridęs į Pekino oro uostą A. Sigley atrodė atsipalaidavęs ir parodė taikos ženklą. Jis neatsakė į reporterių klausimus apie tai, kas įvyko Pchenjane.

„Man viskas gerai, man viskas gerai... Viskas labai gerai“, – sakė A. Sigley. Paklaustas, kaip jaučiasi, jis atsakė: „Puikiai.“

Jo tėvas Gary Sigley, Vakarų Australijos universiteto Azijos studijų profesorius, sakė, kad sūnus netrukus prisidės prie savo žmonos japonės Yukos Morinagos Tokijuje.

„Jam viskas gerai. Jo nuotaika labai gera. Su juo buvo gerai elgiamasi“, – Perto mieste žurnalistams sakė tėvas.

Švedų diplomatai dėl A. Sigley kreipėsi į Šiaurės Korėjos pareigūnus. Australija Šiaurės Korėjoje neturi savo ambasados.

„Buvome informuoti, kad KLDR (Šiaurės Korėja) jį paleido ir jis saugiai išvyko iš šalies, – Australijos parlamentui sakė S. Morrisonas. – Norėčiau išreikšti savo nuoširdžiausią dėkingumą švedų pareigūnams už jų neįkainojamą pagalbą.“

Pchenjano universiteto studento ir ekskursijų gido A. Sigley kontaktai su šeima ir draugais Japonijoje bei Australijoje nutrūko praėjusios savaitės antradienį. Jis socialiniuose tinkluose rašydavo apie savo įspūdžius Šiaurės Korėjoje ir girdavosi nepaprasta laisve, kurią turėjo kaip vienas iš nedaugelio Pchenjane gyvenančių užsienio studentų.

Anksčiau Šiaurės Korėja ne kartą buvo kaltinama tuo, kad sulaiko vakariečius ir naudojasi jais kaip politiniais įkaitais siekdama nuolaidų. Australija pataria savo piliečiams persvarstyti būtinybę vykti į Šiaurės Korėją ir perspėja, kad užsieniečiai ten gali būti areštuoti ir ilgam sulaikyti.