Tai pirmos tokios derybos po kruvino susidorojimo su demonstrantais praėjusį mėnesį. Trys generolai iš valdančiosios karinės tarybos, įskaitant jos pirmininko pavaduotoją generolą Mohamedą Hamdaną Dagalo, ir penki protestų lyderiai susitiko prabangiame Chartumo viešbutyje, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Dialogas surengtas Afrikos Sąjungos (AS) ir Etiopijos tarpininkams paraginus abi šalis atnaujinti įstrigusias derybas dėl perėjimo prie civilinio valdymo – pagrindinio demonstrantų reikalavimo.

Derybos žlugo gegužės mėnesį dėl nesutarimų, kaip turėtų atrodyti valdančioji institucija ir kas turėtų jai vadovauti – civilis ar kariškis.

Įtampa dar labiau padidėjo prieš mėnesį, kai buvo brutaliai išvaikytas savaites trukęs sėdimasis streikas Chartume. Tuomet žuvo dešimtys demonstrantų.

Bandydamos išspręsti Sudano krizę, Etiopija ir AS pasiūlė gaires valdančiajai institucijai, kurioje dirbtų daugiausia civiliai.

Generolai valdymą perėmė armijai balandžio mėnesį nuvertus prezidentą Omarą al Bashirą po visoje šalyje vykusių protestų prieš tris dešimtmečius trukusį jo valdymą geležiniu kumščiu.