„Ketinu daug klausyti, kad galėčiau užmegzti dialogą su Europos Vadovų Taryba bei Europos Parlamentu ir per dvi savaites parengti Europos penkerių metų viziją“, – sakė U. von der Leyen savo pirmuose komentaruose žurnalistams nuo tada, kai tapo pirmąja moterimi, kuriai buvo pasiūlyta užimti Europos Komisijos pirmininko postą.

Pastaruosius 14 metų gynybos ministre dirbusios U. von der Leyen kandidatūrai dar turi pritarti Europos Parlamentas. Balsavimas šiuo klausimu numatytas liepos viduryje. Tik sulaukusi europarlamentarų palaikymo ji galės perimti Europos Komisijos vairą iš dabartinio šios institucijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio.

751 vietą turintis Europos Parlamentas po gegužės rinkimų yra susiskaldęs labiau nei bet kada. Per rinkimus savo pozicijas reikšmingai sustiprino liberalai ir žalieji, taip pat kraštutiniai dešinieji ir euroskeptikai.

U. von der Leyen nusprendė nešvaistyti laiko ir trečiadienio popietę, nepraėjus nė parai, kai buvo pasiūlyta kandidate vadovauti Europos Komisijai, atvyko į Strasbūrą derybų su Europos liaudies partijos (EPP) frakcija.

„Čia plaka demokratijos širdis“, – sakė vokietė po trumpų derybų su italų socialdemokratu Davidu-Maria Sassoli, kuris trečiadienį buvo išrinktas naujuoju Europos Parlamento pirmininku.

Jei bus patvirtinta Europos Komisijos pirmininke, U. von der Leyen lauks virtinė sudėtingų iššūkių, pradedant klimato kaita, dezinformacija ir baigiant populizmu bei „Brexit“.

Europos Komisijos vairą ji turėtų perimti lapkričio 1-ąją – kitą dieną po dabar numatyto Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES.

U. von der Leyen pasisako už glaudesnę ES integraciją ir ragina sukurti „Jungtines Europos Valstijas“.

Po „ilgos ir sudėtingos“ Europos Parlamento rinkimų kampanijos „labai svarbu parodyti mūsų vienybę ir mūsų bendrą atsidavimą Europai, kuri nepaprastai svarbi šiame pasaulyje ir turi būti girdima bei matoma“, sakė U. von der Leyen žurnalistams trečiadienį.

Šaltinis Europos Parlamente sakė, kad vokietė per susitikimą su EPP frakcijos nariais „prisistatė ir papasakojo apie savo karjeros kelią“.

Ji kalbėjo vokiškai, angliškai ir prancūziškai, atsakė į kelis klausimus, sakė šaltinis.