„Keturiolika žmonių žuvo, keturi išliko gyvi. Tai – žinomi duomenys“, – televizijos „Rossija 24“ eteryje pareiškė Rusijos raketinių ir artilerinių mokslų akademijos narys korespondentas Konstantinas Sivkovas.

Šis pražūtingas incidentas įvyko pirmadienį Barenco jūroje, Rusijos teritoriniuose vandenyse netoli Severomorsko uosto Murmansko srityje, kuriame įsikūrusi Šiaurės laivyno pagrindinė bazė. Apie nelaimę viešai buvo paskelbta tik antradienį.

Pareigūnai atskleidė nedaug informacijos apie incidente dalyvavusį laivą ir įvykio aplinkybes. Viešos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad gaisras kilo įslaptintame mažame povandeniniame laive, turinčiame branduolinį reaktorių.

Gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį sakė, kad dalis aparato įgulos narių liko gyvi, bet jų skaičiaus nenurodė.

„Esama informacijos, priskiriamos prie valstybės paslapčių kategorijos. Ši valstybės paslaptis saugoma valstybės ir nacionalinio saugumo interesais, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pabrėžė, kad „tokia informacija niekaip neviešinama“.

Atstovas pridūrė, kad prezidentas Vladimiras Putinas apie incidentą buvo informuotas nedelsiant ir išsamiai.

„Neturi būti jokių abejonių, kad Rusijos ginkluotųjų vyriausiasis vadas turi visą išsamią informaciją“, – pažymėjo D. Peskovas.

Gynybos ministerija antradienį informavo, kad 14 įgulos narių žuvo įkvėpę toksiškų degimo produktų įsiplieskus gaisrui „mokslo tyrimų giliavandeniame povandeniniame aparate“, kas juo buvo vykdomi jūros dugno batimetriniai tyrimai.

Tačiau laikraštis „Novaja gazeta“ citavo šaltinius, sakiusius, kad gaisras įvyko miniatiūriniame atominiame povandeniniame laive AS-12, galinčiame pasinerti į labai didelį gylį.

„Tai nepaprastas laivas; mudu žinome, kad tai mokslo tyrimų laivas, įgula itin profesionali. Pagal jūsų pirmines ataskaitas, iš 14 žuvusiųjų septyni yra pirmojo rango kapitonai, du – Rusijos didvyriai. Tai didelė netektis laivynui ir apskritai kariuomenei“, – V. Putinas antradienį sakė per susitikimą su gynybos ministru Sergejumi Šoigu.

Faktas, kad laive buvo tiek daug aukšto rango karininkų, tikriausiai rodo, kad šis aparatas vykdė neįprastą užduotį.

Ministras pridūrė, vienas civilis „pramonės atstovas“ buvo sėkmingai evakuotas įgulos, veikusios „didvyriškai“.

Įgula evakavo civilį ir uždarė liuką, kad liepsnos neišplistų, nurodė S. Šoigu.

„Jie iki pat galo kovojo, kad laivas išgyventų“, - sakė ministras ir pridūrė, kad visiems žuvusiesiems bus skirti valstybės apdovanojimai.

Sankt Peterburgo gubernatorius Aleksandras Beglovas trečiadienį sakė, kad įgulos nariai gyveno jo mieste ir aplinkinėje Leningrado srityje.

Žuvusiųjų vardai nebuvo oficialiai paskelbti. Rusijos įstatymai draudžia viešinti konfliktuose arba specialiosiose operacijose dalyvaujančių karių vardus.