Iranas gegužės pradžioje pagrasino sustabdyti kai kuriuos įsipareigojimus pagal daugiašalį 2015 metų susitarimą, iš kurio pasitraukė Jungtinės Valstijos.

Pernai gegužę JAV prezidentas Donaldas Trumpas, išvedęs savo šalį iš vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), sugrąžino skaudžias sankcijas Irano naftos eksportui, finansinėms operacijoms ir kitiems sektoriams.

„Liepos 7 dieną mūsų prisodrinimo lygis bus jau ne 3,67 procento. Mes atidėsime į šalį šį įsipareigojimą. (Prisodrinimo laipsnį) padidinsime virš 3,67 proc. tiek, kiek norėsime, kiek bus būtina, kiek mums reikia“, – sakė H. Rouhani per vyriausybės posėdį.

Šiitiškai respublikai leidžiama sodrinti uraną tik iki 3,67 procento. Toks prisodrinimo lygis yra pakankamas energijos gamybai, bet daug mažesnis negu branduoliniuose ginkluose naudojamo daugiau kaip 90 proc. prisodrinto urano.

H. Rouhani pabrėžė, kad Irano žingsnis bus atšauktas, jei likusios JCPOA šalys vykdys savo įsipareigojimus – sušvelnins sankcijas.

„Būsime įsipareigoję, kol bus įsipareigojusios kitos šalys. 100-u proc. veiksime pagal JCPOA tą dieną, kai kitos šalys (taip pat) veiks 100-u procentų“, – pridūrė jis.

Iranas stengiasi spausti kitas susitarimo šalis – Didžiąją Britaniją, Kiniją, Prancūziją, Vokietiją ir Rusiją – gelbėti susitarimą.

Gegužės 8 dieną Iranas paskelbė nebesilaikysiantis apribojimų, taikomų jo prisodrinto urano ir sunkiojo vandens atsargoms.

Iranas grasino nuo liepos 7-osios atsisakyti ir daugiau įsipareigojimų, įskaitant sutarto urano sodrinimo maksimumo viršijimą, jei likusios susitarimo šalys nepadės apeiti JAV sankcijų, pirmiausia dėl naftos pardavimo.

Pasak H. Rouhani, Iranas po liepos 7-osios taip pat įgyvendins savo grasinimą atnaujinti sunkiojo vandens reaktoriaus statybas ir pasieks, kad jo būklė būtų, „pasak jūsų, pavojinga“ ir kad būtų „galima gaminti plutonį“.

Irano prezidentas pridūrė, kad priemonės gali būti atšauktos per „kelias valandas“, jei kitos šalys „vykdys savo įsipareigojimus“.

Europos Sąjunga stengiasi gelbėti susitarimą ir įdiegė mokėjimo mechanizmą INSTEX, turintį padėti Iranui apeiti JAV sankcijas.

Tačiau H. Rouhani pareiškė, kad šis mechanizmas yra tuščias ir bevertis Iranui, nes neužtikrina finansavimo Irano naftai pirkti.