Apie prezidentų pokalbį pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.

R. T. Erdoganas su Xi Jinpingu antradienį susitiko Didžiuosiuose liaudies rūmuose Pekine, keturi mėnesiai po to, kai Turkijos užsienio reikalų ministerija elgesį su tiurkų kalba kalbančiais musulmonais uigūrais pavadino „didele gėda žmonijai“.

Kinija vis labiau kritikuojama dėl saugumo kampanijos šiame šiaurės vakarų regione, kur, kaip manoma, daugiau kaip milijonas uigūrų ir kitų daugiausia musulmonų mažumų atstovų yra laikomi internuotųjų stovyklose.

Pekinas neigia prievarta laikantis žmones „profesinio mokymo centruose“, kuriuose „stažuotojai“ mokosi mandarinų kalbos ir profesijų, siekiant atitraukti juos nuo religinio ekstremizmo.

Iki Turkijos vasario mėnesio pareiškimo musulmoniškos šalys daugiausia tylėjo dėl Kinijos elgesio su uigūrais.

Antradienį oficialioji kinų naujienų agentūra „Xinhua“ citavo švelnesnius R. T. Erdogano žodžius.

Turkija lieka įsipareigojusi dėl „vienos Kinijos“ politikos, sakė R. T. Erdoganas. Pasak jo, įvairioms etninėms grupėms priklausančių žmonių laimingas gyvenimas Sindziango uigūrų autonominiame regione Kinijos klestėjimo dėka yra tvirtas faktas, ir Turkija niekam neleis įvaryti pleišto tarp jos ir Kinijos.

„Jis taip pat išreiškė pasirengimą didinti abipusį politinį pasitikėjimą ir stiprinti saugumo bendradarbiavimą su Kinija priešinantis ekstremizmui“, – sakoma „Xinhua“ pranešime.