Pirmajame Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos laikraščio „Rodong Sinmun“ puslapyje dominavo net septynios nuotraukos, kuriose matyti, kaip D. Trumpas kerta demarkacijos liniją tarp abiejų Korėjų ir įžengia į Šiaurės Korėjos teritoriją. D. Trumpas yra pirmasis Amerikos prezidentas, įžengęs į Šiaurės Korėjos teritoriją.

Tuo tarpu pagrindinė Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA pranešė, kad šis susitikimas žymi „dramatišką įvykių lūžį“.

Kim Jong Unui, pradėjusiam seriją istorinių susitikimų su JAV prezidentu praėjusių metų birželį Singapūre, nepavyksta išsivaduoti nuo sankcijų, smaugiančių šalies ekonomiką, ir taip vos alsuojančią. Per valandą trukusį susitikimą pusiasalį dalijančioje demilitarizuotojoje zonoje (DMZ) Kim Jong Unas ir D. Trumpas sutarė atnaujinti derybas ir pareiškė, kad atitinkamo rango abiejų šalių pareigūnai netrukus pradės diskusijas dėl branduolinio nusiginklavimo detalių.

KCNA citavo Šiaurės Korėjos lyderį, esą „geri asmeniniai santykiai“ su D. Trumpu leido surengti susitikimą „kone pernakt“, ir rašė, kad „jų ryšiai ir toliau duos gerų rezultatų, kokių iki šiol niekas nenumatė, ir ateityje taip pat veiks kaip paslaptinga jėga, įveikianti daugybę sunkumų bei kliūčių“.

Įvykio nušvietimas buvo daug ryškesnis nei šių metų vasarį, kai valstybinė žiniasklaida rašė apie žlugusį viršūnių susitikimą tarp D. Trumpo ir Kimo Jong Uno. Tuomet ji užtušavo derybų atšaukimo aplinkybes ir D. Trumpo nusiskundimus, esą Kim Jong Uno prašymas sušvelninti sankcijas yra pernelyg didelis, atsižvelgus į pernelyg menką nusiginklavimą.

„Gerbiamas lyderis“

„Rodong Sinmun“, garsiausias šalies laikraštis, pirmadienio numerį pagyvino skambia antrašte „Gerbiamas lyderis Kim Jong Unas surengė istorinį susitikimą su Donaldu Trumpu Panmundžome“.

Pirmuose trijuose puslapiuose figūravo nuotraukos, kuriose vaizduojamas istorinis dviejų lyderių pasivaikščiojimas ir derybos, tuo tarpu nuotraukų koliaže akivaizdžiai pasigendama Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino , kuris taip pat dalyvavo D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikime.

Savo tinklalapyje paskelbusi daugiau nei 30 nuotraukų, KCNA pavadino Kim Jong Uno ir D. Trumpo apsikeitimą nuomonėmis kaip „gėdingų santykių tarp abiejų šalių užbaigimą“. Agentūra pridūrė, kad abu lyderiai „išreiškė visapusišką supratimą ir simpatiją“ vienas kitam.

„KLDR žiniasklaida pastarosiomis savaitėmis ne vieną kartą pabrėžė, kad Kim Jong Unas sugeba palaikyti ryšius su „didžiosiomis pasaulio galiomis vienodomis sąlygomis“, teigė „NK Pro“ analitikė iš Seulo Rachel Minyoung Lee. – Nuotraukomis, kurios dera prie pranešimo teksto, žiniasklaida stengiasi pabrėžti Trumpo-Kimo ryšį ir KLDR-JAV santykius“.

Tradiciškai atsiskyrusios šalies lyderis pastaraisiais mėnesiais stengiasi būti itin aktyvus diplomatinėje scenoje, – jis rengia viršūnių susitikimus su savo tradicinėmis sąjungininkėmis, Kinija bei Rusija, siekdamas paramos dėl JAV sankcijų šaliai sušvelninimo. Jo valdymo kryptis skiriasi nuo jo tėvo vykdytos politikos „pirmiausia kariuomenė“, jaunasis lyderis stengiasi stiprinti ekonomiką ir kariuomenę paraleliai. Tačiau toks požiūris kelia rizikų: tokia taktika gali supykdyti kariuomenę ir liaudį, jeigu jis nesugebės ištesėti savo pažadų.

Derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ambicijų atsisakymo įstrigo po paskutinio D. Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimo Hanojuje, vykusio šių metų vasarį. Nuo tada Šiaurės Korėja pareiškė lauksianti geresnio pasiūlymo iš D. Trumpo iki metų pabaigos, o gegužę priminė regionui apie keliamą grėsmę savo raketų bandymais; ginklų ekspertų teigimu, tai buvo nauja raketa, galinti nešti branduolinę kovinę galvutę ir smogti beveik visai Pietų Korėjai.

Deryboms atsidūrus aklavietėje, D. Trumpo pasikartojantys susitikimai su Kim Jong Unu gali pagerinti diktatoriaus reputaciją šalies viduje. Tuo tarpu D. Trumpas, analitikų teigimu, rizikuoja sudaryti įspūdį, esą Jungtinės Valstijos sutinka su Šiaurės Korėjos, kaip branduolinių ginklų valstybės, de facto statusu.

KCNA rašė, kad abu lyderiai „išreiškė didelį pasitenkinimą derybų rezultatais“ ir kad jie sutiko „atnaujinti ir paspartinti produktyvų dialogą“ dėl denuklearizavimo.