„Raginame Iraną atšaukti šį žingsnį ir susilaikyti nuo tolesnių priemonių, kenkiančių susitarimui“, – sakoma bendrame pareiškime, kurį pasirašė ES diplomatijos vadovė Federica Mogherini, Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas, Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas ir Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.

Pernai gegužę JAV prezidentas Donaldas Trumpas išvedė savo šalį iš vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) ir sugrąžino skaudžias sankcijas Irano naftos eksportui, finansinėms operacijoms ir kitiems sektoriams.

Teheranas, kuris spaudė likusias JCPOA šalis gelbėti susitarimą, gegužės 8 dieną paskelbė nebesilaikysiantis apribojimų, taikomų jo prisodrinto urano ir sunkiojo vandens atsargoms.

Iranas grasino atsisakyti ir daugiau įsipareigojimų, jei likusios susitarimo šalys – Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Europos Sąjunga – nepadės apeiti JAV sankcijų, pirmiausia dėl naftos pardavimo.

Limito viršijimas laikomas spaudimu Europai gelbėti JCPOA.

„Iranas viršijo 300 kg limitą“, – pirmadienį paskelbė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Nuolat ir aiškiai sakėme, kad mūsų įsipareigojimai šiam... susitarimui priklauso nuo visiško Irano laikymosi, – sakoma ES ir trijų minėtų Europos valstybių bendrame pareiškime. – Apgailestaujame dėl šio Irano sprendimo, kuris verčia abejoti vienu iš esminių branduolinio ginklo neplatinimo instrumentų.“