Skelbiama, kad gaisras įvyko liepos 1 d. Rusijos teritoriniuose vandenyse.

Gynybos ministerija pranešė, kad aparatas, skirtas tyrinėti vandenyno priedugnio zoną ir dugną, užsidegė atliekant biometrinius matavimus. Gaisro židinys likviduotas. Incidento priežastys tiriamos.

Pasak ministerijos, aparatas yra karinio jūrų laivyno bazėje Severomorske.

„Liepos 1 d. Rusijos teritoriniuose vandenyse buvusiame giliavandeniame mokslinių tyrimų aparate, skirtame tyrinėti vandenyno priedugnio zoną ir dugną Rusijos karinio jūrų laivyno interesais, kilo gaisras atliekant batimetrinius matavimus. 14 jūreivių žuvo apsinuodiję degimo produktais“, – pranešė Gynybos ministerijos atstovai.

„Incidento priežastys nustatinėjamos. Tyrimą atlieka karinio jūrų laivyno vyriausiasis vadas“, – pridedama pranešime.

RBK skelbia, kad kol kas neaiški tiksli vieta, kur įvyko nelaimė. Ministerija tik pranešė, kad tai Rusijos teritoriniai vandenys.

Taip pat nepranešta, koks tiksliai aparatas užsidegė. Vėliau RBK šaltinis informavo, kad tai atominis povandeninis laivas AS-12 „Lošarik“.

Rusijos karinis laivynas naudoja „Priz“ ir „Bester“ klasių giliavandenius nardymo aparatus. Šių aparatų korpusai yra pagaminti iš titano; jie gali veikti iki 1 000 metrų gylyje. Aparatai į operacijų vietą nugabenami savo plaukiojančių bazių ir gali autonomiškai veikti iki 120 valandų.

Tai didžiausia pagal aukų skaičių nelaimė Rusijos gynybos misterijai priklausančiuose povandeniniuose aparatuose nuo 2008 m. lapkričio mėnesio, kai pastatytame, bet dar į karinio jūrų laivyno pajėgas neįtrauktame atominiame povandeniniame laive „Nerpa“ įvykusi avarija nusinešė 20 žmonių gyvybes, dar 21 žmogus nukentėjo.

Avarija nutiko atliekant gamyklinius povandeninio laivo bandymus Japonijos jūroje. Dėl netikėtai suveikusios cheminės gaisro gesinimo sistemos povandeninio laivo skyriuose ėmė kauptis freono dujos.

Liepos 1 d. tragedija atgaivino prisiminimus apie 2000 metų rugpjūtį įvykusią daug didesnio masto katastrofą, kai per karinio laivyno pratybas nuskendus atominiam povandeniniam laivui „Kursk“ žuvo visi 118 jo įgulos narių.

AS-12 (pagal NATO klasifikaciją NORSUB-5) yra įslaptintas Rusijos projektas, į laivyną priimtas dar 2003 metais. Tai nedidelis ir neginkluotas atominis povandeninis laivas, vienintelis pasaulyje, pavadintas pagal animacinį personažą iš 1971 m. sukurto filmo apie cirke dirbantį žaislinį žirgą, sudarytą iš rutuliukų.

Šis povandeninis laivas išties atrodo kaip žaislinis, o jį į misijas paprastai gabena strateginiai Delta III klasės povandeniniai laivai. AS-12, kaip teigiama, gali nusileisti net į 6 km. gylį, nors išbandytas beveik 3 km. gylyje. Tačiau net ir tokiame gylyje jis gali vykdyti įvairias šnipinėjimo, pasiklausymo, interneto ir kitų kabelių sabotavimo bei panašias specialias ir ypač slaptas misijas.

Vienas karybos ekspertas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP nemanąs, kad gaisras kilo vykdant mokslinius tyrimus.

„Paprastai tai būna priedanga įvairiems darbams, vykdomiems jūros dugne“, pavyzdžiui, klojant kabelius, sakė ekspertas.

Naujausias incidentas pagal aukų skaičių yra didžiausias Rusijos karinėse jūrų pajėgose nuo 2008 metų, kai 20 žmonių žuvo „Nerpa“ klasės atominiame povandeniniame laive bandymų metu atsitiktinai įsijungus priešgaisrinei sistemai.

2011 metais kilo gaisras viename didžiausių Rusijos povandeninių laivų, kai jis buvo remontuojamas vienoje Murmansko srities bazėje.

Vėliau buvo pranešta, kad tuo metu šis povandeninis laivas buvo apginkluotas didelio nuotolio branduolinėmis raketomis.