Iš Prancūzijos vyriausybės paviešinto vaizdo įrašo aiškiai matyti, kokias kančias patiria I. Trump mėgindama mandagiai prisijungti prie diskusijos, kurioje dalyvauja Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May, Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau ir Tarptautinio valiotos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde.

Pastaroji bemaž labiausiai nesistengia slėpti susierzinimo, girdėdama nevykusias I. Trump replikas, rašo dienraštis „Financial Times“.

Diskusijos tema – antrinės reikšmės klausimas. Vis dėlto galima paminėti, kad E. Macronas išreiškė nuomonę apie socialinį teisingumą, o Th. May užsiminė, kad žmonės mato, koks vaidmuo čia tenka ekonomikai. Kaip tik tada I. Trump ištarė nieko bendro su tuo, kas pasakyta, neturinčią pastabą dėl vyrų dominavimo gynybos pramonės sektoriuje...

Keisčiausia tai, kad pirmąja šalies dukterimi tituluojama I. Trump dažnokai atsiduria dėmesio centre per pasaulio lyderių susitikimus. Ir šįkart, palyginti su ja, taip pat jos vyru Jaredu Kushneriu – vieninteliais Baltųjų rūmų darbuotojais, apdraustais nuo griežtu tonu ištarto verdikto: „Esi atleistas!“, kurį taip mėgsta D. Trumpas, kitų asmenų iš D. Trumpą atlydėjusios grupės čia beveik nematyti.

Kitaip nei pirmiau paminėtiems politikams, šalių, kuriose puoselėjamos titulų paveldimumo tradicijos, kaip antai Saudo Arabija, lyderiams I. Trump atitekęs vaidmuo jokios nuostabos nekelia.

Ivanka Trump, Donaldas Trumpas per G20

Tarkim, Saudo Arabijos kronprinco Mohammedo Bin Salmano komunikacija su JAV vyksta beveik išimtinai per programą „WhatsApp“ bendraujant su J. Kushneriu. Susisiekdami su vadinamuoju pirmuoju žentu reikalus noriai tvarko ir kitų valstybių diplomatai. Vieną iš tai įrodančių pavyzdžių ne per seniausiai pateikė buvęs JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas. Kartą apie Meksikos užsienio reikalų ministro buvimą Vašingtone jis, esą, sužinojo tik tada, kai netikėtai išvydo šį politiką vakarieniaujantį su J. Kushneriu.

Ir J. Kushneris, ir I. Trump turi galybę pareigų, be to, bemaž išskirtinę teisę bet kokiu klausimu pasibelsti į Ovalųjį kabinetą. Šiaip jau J. Kushneris yra atsakingas už nesėkmei pasmerktą arabų ir izraeliečių taikos planą – praeitą savaitę Bahreine, nesant nė vieno palestiniečio, pristatytą iniciatyvą.

I. Trump vadovauja moterų verslumo fondui, susijusiam su Pasaulio banku ir finansuojamam daugiausia Persijos įlankos valstybių. Ji taip pat atsakinga už profesinių mokymų JAV rengimą. Anot D. Trumpo, jo duktė – ypač tinkama JAV darbo jėgos motyvacijai kelti, kadangi pati sukūrė milijonus darbo vietų.

Tiesa ta, kad I. Trump aksesuarų įmonėse (kurioms ji tiesiogiai nebevadovauja) sukurta šimtai darbo vietų, daugiausia – Kinijoje. Ir I. Trump, ir J. Kushneriui Baltųjų rūmų personalo skyrius atsisakė išduoti asmens patikimumo pažymėjimus.

Tačiau D. Trumpas ėmė daryti pareigūnams spaudimą. Manoma, kad plėtojant verslo ryšius užsienio šalyse nebuvo apsieita be galybės interesų konfliktų.

Labai svarbu suprasti, ar I. Trump pati puoselėja kokias nors politines ambicijas. Prieš porą metų Hamburge vykusiame G20 susitikime pasipiktinimą ši moteris sukėlė tada, kai vienu momentu išdrįso užimti tėvo vietą tarp pasaulio lyderių.

Nuo to laiko JAV prezidento dukrai tenka skirti vis daugiau dėmesio. Besibaigiant pastarajam Didžiojo dvidešimtuko susitikimui, I. Trump pristatė vaizdo medžiagą, skirtą D. Trumpo susitikimams su Japonijos ir Indijos ministrais pirmininkais – Shinzo Abe bei Narendru Modi.

Kalboms apie dinastijos išaukštinimą peno duoda ir D. Trumpas. Neseniai socialiniame tinkle „Twitter“ JAV prezidentas paviešino keletą šūkių, skelbiančių apie Trumpų perrinkimą – tradiciją, prasidėsiančią 2024-aisiais ir nežinia kada pasibaigsiančią. Memą vainikavo šūkis „Trump4Eva“ (Trumpai amžiams). Visgi sunku atsakyti, ar šitokiais veiksmais D. Trumpas nori pašiepti savo kritikus, ar nuoširdžiai tiki dinastijos galia.

Kiek anksčiau D. Trumpas užsiminė svarstąs galimybę skirti dukterį JAV ambasadore Jungtinėse Tautose. Jis yra galvojęs ir apie jos tinkamumą vadovauti Pasaulio bankui. Visgi šių minčių JAV prezidentas neįgyvendino, nes, esą, būtų apkaltintas nepotizmu.

Turint omeny tai, kad nė vienos pareigos nebūtų suteikusios didesnių galių nei tos, kurias I. Trump bei jos vyras ir taip turi, D. Trumpo pasiaiškinimo nereikėtų priimti už gryną pinigą. Su politika šis lyderis dažnai elgiasi taip, tarytum tai būtų verslo reikalai, o verslo, kaip žinia, jis tikrai nebuvo linkęs paleisti už šeimos rato ribų. Savo įpročių D. Trumpas nekeičia ir tapęs Baltųjų rūmai šeimininku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)