„Įsipareigojote imtis veiksmų, vos tik Iranas pažeis branduolinį susitarimą, - sakoma B. Netanyahu biuro paskelbtame pranešime. – Taigi, sakau jums: padarykite tai. Tiesiog tai padarykite.“

Iranas anksčiau pirmadienį pranešė viršijęs 300 kg prisodrinto urano atsargų limitą, nustatytą 2015 metų sutartimi. Vadinamajam Bendrajam išsamių veiksmų planui (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) yra iškilęs pavojus žlugti, iš jo praeitais metais pasitraukus Vašingtonui, dabar vykdančiam „maksimalaus spaudimo“ kampaniją Teherano atžvilgiu.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pernai gegužę išvedė savo šalį iš šios sutarties ir sugrąžino skaudžias sankcijas Irano naftos eksportui, finansinėms operacijoms ir kitiems sektoriams.

Teheranas, savo ruožtu mėginantis spausti sutartyje tebedalyvaujančias valstybes gelbėti JCPOA, gegužės 8-ąją paskelbė nebesilaikysiantis apribojimų, taikomų jo prisodrinto urano ir sunkiojo vandens atsargoms.

„Izraelis neleis Iranui susikurti branduolinio ginklo, – pirmadienį perspėjo B. Netanyahu. - Taip pat raginu visas Europos šalis: vykdykite savo pasižadėjimus.“

„Įsipareigojote aktyvuoti automatinį sankcijų mechanizmą, nustatytą (Jungtinių Tautų) Saugumo Tarybos“, – pridūrė jis.

B. Netanyahu jau seniai ragina nutraukti 2015 metų susitarimą.

Iranas savo ruožtu tvirtina, kad jo programa yra griežtai civilinė.

Izraelis laikomas pagrindine Artimųjų Rytų karine galybe. Taip pat manoma, kad jis vienintelis iš regiono šalių turi branduolinį arsenalą, nors žydų valstybė to niekada nėra pripažinusi.