Šri Lankos prezidentas Maithripala Sirisena praėjusią savaitę mirties bausmės vykdymą sustabdžiusį moratoriumą paskelbė negaliojančiu. Nuo 1976 metų Pietų Azijos šalyse buvo įsigaliojęs mirties bausmės draudimas. Prezidentas šį draudimą panaikino ir taip pat pasirašė mirties nuosprendžius keturiems narkotikus platinusiems žmonėms. M. Sirisena sakė, kad bausmė jiems bus įvykdyta jau greitai.

Pasak prezidento atstovų, M. Sirisena norėjęs, kad egzekucija būtų tarsi paveiki žinutė – ženklas visiems, kurie dalyvauja nelegalių narkotikų veikloje, platina nelegalias medžiagas. Šri Lanka jau kurį laiką bando susidoroti su narkotikų platinimu – manoma, kad šalis yra narkotikų pardavėjų tranzitinis taškas, tam tikra susitikimo vieta.

Šri Lankos sprendimą grąžinti mirties bausmę kritikavo daugelis žmogaus teisių atstovų, taip pat ir visa tarptautinė bendruomenė.

M. Siriseną pirmadienį telefonu paragino Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Jis prašė dar kartą persvarstyti nuosprendį dėl mirties bausmės sugrąžinimo. Šri Lankos prezidentas A. Guterreso raginimą atmetė ir Europos Sąjungą apkaltino kišimusi į šalies vidaus reikalus.

Prezidentas skelbė, kad ES diplomatai grasino jam sankcijomis, jei egzekucijos Šri Lankoje iš tiesų bus įvykdytos.

Pietų Azijos Žmogaus teisių tarnybos vadovas sakė, kad nors tiek daug šalių įsipareigojo panaikinti mirties bausmės praktiką, Šri Lankos vyriausybė vis tiek renkasi būti regresyvi. Jis labai tikisi, kad Šri Lanka atšauks keturiems nusikaltėliams skirtas mirties bausmes, o tada vėl paskelbs moratoriumą.