Bendraudamas su žurnalistais, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas komentavo didelio atgarsio sulaukusį gruzinų dainininkės Nino Katamadzės sprendimą atsisakyti koncertų Rusijoje.

„Ji yra labai talentinga, bet turbūt mažai ką išmano politikoje. Jeigu jai kils klausimų, mes visada būsime pasiruošę jai paaiškinti“, – nurodė D. Peskovas.

Jis taip pat perspėjo rusų artistus apie potencialų pavojų Gruzijoje.

„Tiesiog mūsų artistai šiuo metu turi turėti omeny, kad tai gali būti pavojinga. Juk negirdėjome, kad Gruzijos atstovai pasmerktų tuos vyrukus, mėginusius įsiveržti į parlamentą ir užpulti kitos šalies deputatus“, – sakė D. Peskovas, turėdamas omenyje praeitą mėnesį Tbilisyje įsiplieskusius neramumus.

Kremliaus atstovas pabrėžė, kad Rusija myli ir gerbia gruzinų tautą.

„Tai labai talentinga liaudis, mes labai vertiname Sakartvelo kultūros atstovus ir vertinsime juos toliau“, – pareiškė jis.

Vis tik D. Peskovas pabrėžė: „Rusija teigiamai nevertins ir apskritai nepriims „ultrų“, ekstremistų, nacionalistų veiksmų, juolab jei tie agresyvus veiksmai nukreipti prieš mūsų parlamentarus. (Rusija) taip pat negali teigiamai vertinti Gruzijos valdžios atstovų pareiškimų, kupinų rusofobijos“.

Anot Kremliaus, tokie veiksmai „nepadeda mums priartėti ir pasiekti santykių normalizavimo trajektoriją, bent jau kalbant apie būsimą normalizaciją“.

Išvakarėse gruzinų džiazo dainininkė N. Katamadzė pareiškė atšaukianti gastroles Rusijoje dėl birželio pabaigoje prie parlamento Tbilisyje prasiveržusio smurto. Pirmadienį paryčiais paaiškėjo, kad N. Katamadzė socialiniuose tinkluose pašalino pranešimą apie gastrolių atšaukimą.

Birželio 20 dieną Tbilisyje kilo audringi protestai, išprovokuoti Rusijos Valstybės Dūmos deputato Sergejaus Gavrilovo kreipimosi į Sakartvelo parlamentą iš pirmininko tribūnos. Tai buvo itin kontroversiškas žingsnis, turint galvoje po trumpo 2008 metų karo tarp Tbilisio ir Maskvos tvyrančią įtampą.

Antirusiškus šūkius skandavę demonstrantai mėgino šturmuoti parlamento rūmus, tačiau juos sustabdė saugumo pajėgos, panaudojusios ašarines dujas, vandens patrankas ir gumines kulkas.

Gruzijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per šiuos susirėmimus buvo sužeista 240 žmonių, įskaitant 80 policininkų. Šalies Vidaus reikalų ministerija savo ruožtu pranešė, kad buvo sulaikyti 305 žmonės.

Reaguodama į protestus Tbilisio centre, Gruzijos prezidentė Salomė Zurabišvili pareiškė, kad padėties aštrinimu suinteresuota tik Maskva.

„Norėčiau pasakyti, kad šalies ir visuomenės susiskaldymas bei vidaus priešprieša niekam, išskyrus Rusiją, nenaudingi. Šiandien tai yra jos veiksmingiausias ginklas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė valstybės vadovė.

Maskva itin neigiamai įvertino Tbilisyje kilusias riaušes. Birželio 21 dieną rusų prezidentas Vladimiras Putinas aptarė padėtį Gruzijoje su Rusijos saugumo tarybos nariais. Kaip vėliau pareiškė D. Peskovas, „ekstremistų elementų išprovokuota rusofobiška provokacija prieš Rusijos parlamentarus buvo įvertinta kaip itin pavojingas apraiška“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu rekomendavo šalies piliečiams „savo paties saugumo sumetimais susilaikyti nuo kelionių į Gruziją“.

Birželio 21 dieną V. Putinas taip pat pasirašė įsaką, nuo liepos 8 dienos laikinai draudžiama Rusijos oro bendrovėms vykdyti skrydžius į Gruziją. Kelionių agentūroms buvo rekomenduota neperdavinėti kelionių į tą šalį. Vyriausybei buvo pavesta padėti Sakartvele esantiems Rusijos piliečiams sugrįžti į tėvynę.

Birželio 24 dieną Maskva taip pat sugriežtino į Rusiją importuojamų Gruzijos vynų ir kitų alkoholinių gėrimų kokybės kontrolę – neva dėl „pablogėjusios kokybės“.