Šiaurės Kipro Turkų Respublikos užsienio reikalų ministras Kudretas Ozersay pakomentavo incidentą, kuris įvyko į šiaurę nuo sostinės Nikosijos esančiuose kalnuose.

K. Ozersay socialiniame tinkle rašė: „Pirmoji išvada yra ta, jog tai buvo rusų gamybos raketa, jų priešlėktuvinės gynybos sistemos dalis. Priešlėktuvinė sistema buvo naudojama praėjusią naktį laukiant oro atakos prieš Siriją. Raketa nepataikė į taikinį ir nukrito mūsų šalyje.“




Pasak K. Ozersay, raketa veikiausiai sprogo ore, nes nebuvo rasta išraustos duobės, o objekto fragmentų buvo aptikta už kelių kilometrų nuo pagrindinio nuolaužų lauko, esančio šalimais Taškento (Vuno) kaimo.

Pareigūnas pridūrė, kad ant nuolaužų esantys užrašai sutampa su aptiktais ant 2018 metų liepą Turkijos Gaziantepo mieste sudužusios rusiškos oro erdvės gynybos sistemos S-200 raketos fragmentų.

Kaip pranešė vietos transliuotojas BRT, Kipro turkų ministras pirmininkas Ersinas Tataras informavo, kad per sprogimą niekas nenukentėjo ir kad ugniagesių brigada užgesino nuolaužų sukeltą gaisrą.

Policija atitvėrė pagrindinį nuolaužų lauką ir kitas vietoves šalia esančiuose kaimuose, kur taip pat rasta raketos nuolaužų.

Anot E. Tataro, prie atliekamo tyrimo gali prisidėti Turkijos karinės institucijos.

AP pranešė, kad raketos sprogimo metu Izraelis rengė oro atakas prieš taikinius Sirijoje, esančius maždaug už 200 km nuo Kipro.

„Reuters“ informavo, jog naktį buvo užpultos Sirijos kariuomenės pozicijos Homse ir Damasko priemiestyje. Teigiama, kad žuvo mažiausiai keturi civiliai, o 21 buvo sužeistas.

Jei informacija apie raketą Kipre bus patvirtinta, tai bus pirmas kartas, kai Kipro sala pateko į karo Sirijoje kryžminę ugnį.

Anksčiau pirmadienį skelbta, kad keturi civiliai, tarp jų kūdikis, žuvo ir dar 21 žmogus buvo sužeistas sekmadienį vėlai vakare per Izraelio raketų smūgius šalia Damasko, pranešė Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas Damaske pranešė naktį girdėjęs garsius sprogimus.

SANA informavo, kad raketų smūgiai surengti šalia Damasko ir Chomso provincijoje.

„Mūsų oro erdvės gynybos sistemos numušė priešo raketas, paleistas Izraelio lėktuvų... į mūsų pozicijas Chomse ir Damasko prieigose“, – nurodė SANA, remdamasi Sirijos kariniais šaltiniais.

Daugiau jokių detalių nebuvo pateikta.

Izraelio kariuomenės atstovė spaudai atsisakė komentuoti šią informaciją.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), stebinti padėtį Sirijoje, pranešė, kad buvo smogta iraniečių pozicijoms šalia Damasko, taip pat tyrimų centrui ir kariniam oro uostui į vakarus nuo Chomso miesto.

Chomse esama Libano šiitų sukarintos organizacijos „Hizbollah“ narių ir iraniečių kovotojų.

SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas sakė, kad per smūgius buvo sužeista kažkiek „Hizbollah“ narių ir iraniečių kovotojų.

Nuo 2011 metų, kai prasidėjo konfliktas Sirijoje, Izraelis šioje šalyje surengė šimtus antskrydžių, kurių taikiniai buvo prezidentui Basharui al Assadui lojalios pajėgos, taip pat režimo sąjungininkų Irano bei „Hizbollah“ kovotojai.